Са Параде / - фото: Дан
16/10/2021 u 15:20 h
Aleksandra Bošković, Blaženka GolubovićAleksandra Bošković, Blaženka Golubović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Одржана девета Парада поноса - "Љубав, људи"

Већ се увелико окупљају учесници Параде поноса. Видно је појачано присуство полиције

У Подгорици је одржана девета Парада поноса под слоганом "Љубав, људи". Надлежнима су поручили да је неопходно да се заврши процес око Закона о животном партнерству.

Учесници су прошетали центром Подгорице, а на овогодишњој паради виђени су чланови Владе, као и предствници појединих партија. На окупљању није било инцидената.

Ток параде Пратите уживо: 

16:00

Извршни директор НВО Квир Монтенегро Даниjел Калезић позвао је Владу и Скупштину да заврше процес око Закона о животном партнертству до краја, те да се санирају последице короне у нашој земљи.

image

Са Параде

- фото: Дан

Позвао је Владу и Скупштину да наставе процес допуњавања Закона о животном партнерству лица истог пола и да помогну ЛГБТ особама у санирању посљедица које је ковид пандемија оставила на ту заједницу.

Калезић је то рекао на деветом Монтенегро Прајду одржаном у Подгорици, под слоганом "Лјубав, људи".

Поворка је прошла без инцидента, а учесници су прошетали улицама у ужем центру града.

Како је казао Калезић, Закон о партнерству лица истог пола почео је да се примјењује, али 26 законских аката и подаката још увијек нијесу допуњени.

Он је због тога је позвао Владу и Скупштине да, након два утврђења предлога измјена и закона, заврше тај процес.

image

Са Параде

- фото: Дан

Калезић је позвао и да се ријеши проблем транс заједнице, а односи се на несташицу хормоналне терапије.

“Нема потребе да се лијек који се може набавити вани, не може добити у Црној Гори”, рекао је Калезић, додајући да нема више времена за чекање.

Трећи захтјев односи се, како је рекао Калезић, на наставак процеса за креирање и усвајање Закона о родном идентитету на основу самодређења.

image

Са Параде

- фото: Портал Дана

Он је рекао да је процес у року и да они као ЛГБТ заједница захтијевају да буде настављен.

Калезић је позвао и на унапређење правосудне праксе.

"Ми знамо да немамо стандардизовано поступање институција у односу на говор мржње и злочин из мржње према нама", казао је он.

Захтјев који Организацини одбор има ове године је, према ријечима Калезића, санирање негативних економских посљедица које је ковид пандемија изазвала припадницима ЛГБТ заједнице.

Окупљени су, након говора, кренули у шетњу.

15:30 

На Параду је стигао министар вањских послова Ђорђе Радуловић, министар финансија и социјалног старања Милојко Спајић, министар економског развоја Јаков Милатовић, омбудсман Синиша Бјековић, градоначелник Подгорице Иван Вуковић и његова замјеница Слађана Вујачић.

15:00

Учесници Параде поноса почели су да се окупљају. У центру Подгорице појачано је присуство полиције.

image

Окупљање учесника прајда

- Портал Дан

Слоган деветог Прајда је "Љубав људи". Учесници Прајда шетњу ће наставили Булеваром Станка Драгоjевића, а након тога скренути у Бокешку улицу. Припадници ЛГБТ, њихови пријатељи и подржаваоци шетњу ће наставили Тргом независности са коjег су скренули у Улицу слободе све до хотела "Хилтон", одакле су, Булеваром Светог Петра Цетињског,  стигли до почетне тачке.

image

Окупљање учесника прајда

- Портал Дан

Извршни директор НВО Квир Монтенегро Даниjел Калезић казао jе за ТВЦГ да су припреме за поворку траjале од jуна.

image

Окупљање учесника прајда

- Портал Дан

- Ми смо данас срећни што ћемо моћи послиjе двиjе године да прошетамо Праjдом. Што се друштвеног момента тич,е као што знамо, нажалост мржња, подjеле, свађе, поларизациjе коjе су нам наметнули политичари доминираjу. То jе нешто што друштво мора да риjеши и Праjд ове године управо реагуjе и против тога, не само против мржње коjа jе усмjерена ка нама из ЛГБТ заjеднице, већ против мржње коjа доминира у друштву и коjа jе наметнута. И због тога и слоган - “Љубав људи”, поручио jе Калезић и подсjетио да су прошле године организовали само ауто-колону.

Поворци поноса присуствују потпредсjедник Владе Дритан Абазовић, министри вањских послова и финансиjа и социjалног старања Ђорђе Радуловић и Милоjко Спаjић и градоначелник Подгорице Иван Вуковић, лидер ЛП Андриjа Поповић. Поворци су се придружили и челници СД Борис Мугоша, Ђорђе Сухих, Ивана Рашчанин Радичевић, Марко Ракочевић и Јован Ђуришић. На Прајду су и представници СДП-а Јелена Митровић, Драгица Анђелић и Никола Мугоша.

Фото и видео: Лазар Ружић и Александра Бошковић

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
11. maj 2024 08:55