/ - FOTO: MINISTARSTVO PROSVJETE
24/05/2023 u 15:25 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Počeo upis u vrtiće: Elektronski servis dostupan širom zemlje

Detaljno uputstvo za elektronski upis dostupno je na sljedećem linku: https://bit.ly/3ODdy4E

Elektronski upis djece u javne i privatne predškolske ustanove za školsku 2023/24 počinje danas i trajaće do 15. juna 2023. To je saopšteno iz Ministarstva porsvjete.

-Ovo se odnosi na djecu koja se po prvi put upisuju u ustanovu ili djecu koja su tokom prethodne školske bila ispisana iz vrtića. Djeca koja su prethodne godine pohađala programe predškolskog vaspitanja i obrazovanja samo potpisuju ugovor sa Upravom vrtića, za šta će datum naknadno biti objavljen- navode oni.

Elektronski upis u predškolske ustanove obavlja se preko portala www.upisi.edu.me, što roditeljima i  starateljima znatno olakšava proceduru upisa, bez dolaska u ustanovu i prikupljanja dokumenata.

-Procedura iziskuje samo unošenje matičnog broja djeteta, čime se iz baze podataka povlače ostali potrebni podaci kao što je izvod iz matične knjige rođenih, potvrda centara za socijalni rad i drugo. Detaljno uputstvo za elektronski upis dostupno je na sljedećem linku: https://bit.ly/3ODdy4E- pojašnjavaju iz Ministarstva.

Portal će biti dostupan do 15. juna, 24 sata dnevno. Prošle godine je elektronski upisano 5889 djece u svim opštinama, što pokazuje značaj online servisa za građane i građanke.

-Ukoliko roditelj ili staratelj nije u mogućnosti da dijete upiše elektronski, svakako postoji mogućnost upisa u samoj predškolskoj ustanovi. Cilj crnogorskog obrazovnog sistema i Ministarstva prosvjete u prvom redu jeste da sva djeca uzrasta od 3 do 6 godina budu uključena u sistem predškolskog obrazovanja. U protekloj školskoj godini otvoreno je više vaspitnih jedinica i interaktivnih službi širom Crne Gore, realizovana kampanja promocije upisa, poboljšan kvalitet rada u ustanova širom zemlje, a redovno je pružana i podrška ugroženim kategorijama i djeci RE populacije- ističu.

Ovogodišnja kampanja elektronskog upisa sve djece u predškolske ustanove ustanove dio je projekta „E-usluge i digitalna infrastruktura kao odgovor na COVID-19“, koji finansira Evropska unija, a sprovodi UNDP u saradnji sa Ministarstvom javne uprave.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
17. april 2024 04:45