/ - фото: MINISTARSTVO KAPITALNIH INVESTICIJA
05/11/2021 u 18:26 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Подаци Европске комисије: 20 одсто удеса изазвано замором возача

Одржана обука у вези увођења паметног тахографа

У циљу побољшања безбједности саобраћаја на путевима, са фокусом на јавни превоз путника и терета, као и усаглашавање са новим пакетом регулатива Европске уније, од 02.11.2021. до 05.11.2021. године у Подгорици одржана је обука у вези увођења паметног тахографа, контроле на путевима, у транспортним предузећима, као и контролни поступци на радионицама за тахографе.

-Обуку је организовало Министарство капиталних инвестиција, у оквиру пројекта „Техничка подршка капацитетима транспортног сектора и усклађивање с правном тековином ЕУ у Црној Гори”, финансираном од стране Европсе Уније, а имплементираном од стране консултантске компаније Business and Strategies Еуропе. Обука је одржана од стране експерата из Републике Словеније, искусним у транспозицији правних тековина ЕУ о друмском саобраћају и 23-годисњим искуством у транспортном сектору у Словенији, као државног службеника који преноси знање у оквиру увођења система дигиталног (паметног) тахографа, успостављање система за издавање картица за дигитални тахограф и успостављање система радионица за тахографе у региону Западног Балкана- наводе у саопштењу.

Поменути експерти из ове области били су, господин Здравко Игличар, експерт из области шеф Одсјека за законодавство у Министарству за инфраструктуру у Републици Словенији и господин Јoža Cuderman екперт за тахографе. Са црногорске стране учесници обуке били су представници Министарства капиталних инвестиција, Државне инспекције за друмски саобраћај, Министарства унутрашњих послова, Саобраћајне полиције и Машинског факултета.

Обука у трајању од три дана, омогућила је учесницима да прођу кроз теоријски и практични дио обуке. Кроз теоријски дио, учесници су имали могућност упознати се са важним промјенама које уводи нови пакет регулатива, доношење закона, постављање тахографског система на националном нивоу и успостављање система процјене ризика, док се практични дио састојао из више представљених нивоа контроле на путевима, у просторијама предузећа, као и радионицама за тахорафе.

- Област „социјално законодавство“, са аспекта законодавства, како у Европској унији, ван њених граница, тако и код нас, у Црној Гори је уређења на веома високом нивоу. Међутим, и поред тога дешавају се саобраћајне незгоде које настају због замора возача тј. прековремене активности вожње, некориштењем дневних и недељних одмора и сл. На основу података Европске комисије 20 одсто саобраћајних незгода, у којима учествују комерцијална возила, изазвано је замором возача, тачније 50 одсто возача заспи у току вожње на дугим релацијама. Такође је битно напоменути да су 10 пута израженије саобраћајне незгоде у ноћним сатима. У том контексту, критичан период је између 02:00 и 05:00 х, док 63 одсто возача који су користили одмор четири или више дана ван куће, заспе у току вожње за воланом- наводе у саопштњеу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 03:06