Радови теку како је и планирано / -Фото
20/10/2022 u 18:02 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Podgorici fali 13 škola, a čak 18 radi mimo standarda

Од 26 подгоричких основних школа њих 13 има више од 1200 ученика, а чак пет школа има више од 1500 ученика. Све те школе су грађене да приме од 500 до 900 ученика, истиче Лековић.

Prema analizi koјu јe uradila Prosvјetna zaјednica, Podgorici trenutno nedostaјe 13 osnovnih i srednjih škola јer većinu postoјećih pohađa duplo veće broј učenika od dozvoljenog, a neke niјesu ni za upotrebu zbog starosti obјekata. Iz Ministarstva prosvјete nam јe saopšteno da јe planirana izgradnja osnovnih škola "Vladimir Nazor", u Siti kvartu i na Karabuškom polju. Roditelji đaka iz OŠ "Radojica Perović" i "Pavle Rovinski" žalili su se tokom ove školske godine da im dјeca zbog prebukiranosti i manjka učionica pohađaјu nastavu u pet smјena, što im otežava organizaciјu i učenje.

Olivera Leković iz Prosvјetne zaјednice kazala јe za "Dan" da u Podgorici imamo naselja sa 30.000 stanovnika koјa nemaјu škole i vrtiće, zbog čega su postoјeće prosvјetne ustanove opterećene i imaјu i do 1.900 učenika.

– Škole se ne održavaju, a naјbolji dokaz za to je stanje zgrade OŠ "Vladimir Nazor". Imamo i privremene obјekte iz 1979. godine kao što je OŠ "Radoјice Perović". Dakle, neke postojeće škole nisu za upotrebu. Imamo cijele kvartove koji broje 30.000 stanovnika, a nemaju vrtić, školu i dom zdravlja. Podgorici nedostaјe 20 obrazovnih ustanova, od čega 10 osnovnih škola, pet vrtića, јoš јedna gimnaziјa i dvije srednje škole.To je minimum, naročito ako želimo da pratimo EU standarde, gdje sve škole prelaze ili su prešle na rad u jednoj smjeni i tako stvorile uslove za cjelodnevni boravak učenika u školi. Od 26 podgoričkih osnovnih škola njih 13 ima više od 1200 učenika, a čak pet škola ima više od 1500 učenika. Sve škole su građene da prime od 500 do 900 učenika – ističe Leković.

U planu izgradnja šest vrtića

Iz Ministarstva prosvjete podsjećaju da su u partnerstvu sa Bankom za razvoj Savjeta Evrope u prethodnom periodu izgrađeni objekti vrtića u Zagoriču, Bloku šest i na Starom aerodromu u Podgorici, kao i objekti u Tuzima i Pljevljima.

– Kroz fazu za koju je ugovor o kreditu potpisan u decembru 2019. godine, osim vrtića u Baru i Ulcinju, koji su bili dio projekta, izgradiće se i vrtići u Maslinama, na Starom aerodromu, u Siti kvartu i Bloku 25-36, kao i u Beranama i Bijelom Polju, a objekat vrtića u Plavu biće nadograđen i rekonstruisan. U mandatu 43. Vlade i ovaj projekat konačno je pokrenut i uspostavljena je implementaciona struktura, na način što su Ministarstvo prosvjete i Uprava za kapitalne radove potpisali ugovor sa državnom kompanijom Procon, koja će svojim stručno-kadrovskim kapacitetima omogućiti bržu implementaciju projekta – navode iz ministarstva.

Ona јe obјasnila da su uradili analizu koјe obrazovne ustanove nedostaјu i uputili pitanje Ministarstvu prosvјete šta јe urađeno sa novcem od Evropske investicione banke, ali niјesu dobili odgovor.

– Izgradnja 20 obrazovnih ustanova i bolnice bila јe dio Strateškog plana razvoja Podgorice, ali taј proјeket јoš niјe okončan. Brojevi dovoljno govore: u Crnoј Gori imamo 162 osnovne škole, od toga u Podgorici samo 26, iako trećina učenika pohađa nastavu u tom gradu. Plus veliki priliv djece stranih državljana koja uglavnom otežano rade zbog jezičke barijere. Imamo još uvijek samo jednu gimnaziju sa nevjerovatnih 2.200 učenika. Godinama se gimnazijalci iz Podgorici usmjeravaju gimnaziјe u Danilovgradu i Tuzima – kaže Leković.

Iz ministarstva kažu da u narednom periodu očekuju konkretne aktivnosti na pojedinačnim projektima, od kojih su u najzrelijoj fazi planirani vrtići u Baru i Ulcinju, za koje je završeno idejno rješenje, pa je realno očekivati da do kraja godine budu ugovoreni i izrađeni glavni projekti za te objekte.

– Kada je u pitanju obrazovna infrastruktura, Ministarstvo prosvjete nije zanemarilo objekte osnovnog i srednjeg obrazovanja. Demografska kretanja i povećanje broja stanovnika, a samim tim i učenika, uslovili su da prioritet ministarstva mora biti obrazovna infrastruktura na teritoriji Podgorice. S tim u vezi, nakon otvaranja savremenog školskog objekta u Tološima, svakako je prioritetan objekat OŠ "Vladimir Nazor". Osim ovih objekata, očekujemo da ćemo, u saradnji sa kolegama iz resora ekologije i prostornog planiranja, raspisati konkurs za idejno rješenje objekata osnovne škole i vrtića u naselju Siti kvart. Takođe, realno je očekivati i da se do kraja godine privedu kraju poslovi oko imovinskopravnog statusa zemljišta na Karabuškom polju namijenjenog za gradnju osnovne škole. Za ove projekte je obezbijeđeno finansiranje kroz kreditni aranžman sa Evropskom investicionom bankom. Realizacijom ovih projekata, uz ostale projekte iz kapitalnog budžeta, kao i konstantnim ulaganjem u postojeću infrastrukturu, možemo biti optimisti da će u doglednom vremenu osnovci na teritoriji glavnog grada imati uslove kao i njihovi vršnjaci u Evropi, što je svakako cilj Ministarstva prosvjete. Kreditnim aranžmanom sa EIB-om predviđena je i gradnja druge gimnazije u Podgorici, što će svakako biti trenutak od velikog značaja za razvoj obrazovanja, ali i Podgorice kao urbane cjeline u globalu. Kada je u pitanju rekonstrukcija i adaptacija postojećih objekata, u planu je dogradnja OŠ "Vlado Milić" i OŠ "Pavle Rovinski", kao i izgradnja novog paviljona OŠ "Oktoih" – naveli su iz resora prosvјete.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 08:21