Asanović / foto: -IVAN PETROVIC-IPE
28/02/2023 u 06:48 h
Milica KrgovićMilica Krgović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Podgorički advokat tvrdi da mu je tužilac Radonjić povrijedio pravo na odbranu: Treba da odgovara

Asanović je 2017. godine nezakonito privođen po nalogu sada već specijalnog tužioca Vukasa Radonjića, a kasnije je zbog toga podnio tužbu i dobio materijalno obeštećenje od oko 1.700 eura

Zaštitnica imovinsko-pravnih interesa Bojana Ćirović pokrenula je proceduru prikupljanja podataka u vezi sa predmetom u kojem je oštećen podgorički advokat Nebojša Asanović, koji je zbog povrede prava presudom naplatio štetu od države.

Asanović je 2017. godine nezakonito privođen po nalogu sada već specijalnog tužioca Vukasa Radonjića, a kasnije je zbog toga podnio tužbu i dobio materijalno obeštećenje od oko 1.700 eura.

image

Radonjić

foto: SRDJAN BOLJEVIC

Inicijativu u vezi sa ovim predmetom podnijela je Vesna Bratić, bivša ministarka u vladi Zdravka Кrivokapića, koja je od zaštitnika imovinsko-pravnih interesa zatražila provjeru i postupanje za refundaciju ili regres te naknade od Vukasa Radonjića.

– Pozvali su me iz kancelarije zaštitnice imovinsko-pravnih interesa Crne Gore i tražila mi je podatke o ovoj presudi i naknadi štete koju je platila država i interesovala se za taj predmet i postupanje Vukasa Radonjića u vezi istog i kod mene i kod javnog izvršitelja Davora Vukovića. Inicijalni akt u vezi svega je prvo pokrenula Vesna Bratić koja je zaštitniku imovinsko-pravnih interesa Crne Gore podnijela inicijativu za provjeru i postupanje za refundaciju ili regres te naknade od Vukasa Radonjića, ali i od drugih lica u drugim predmetima- izjavio je Asanović.

Povrijeđena prava na slobodu i odbranu

Asanović je ranije izjavio da je tužilac Vukas Radonjić njemu, kao advokatu, povrijedio pravo na slobodu i pravo na odbranu, a što je potvrđeno sa dva mišljenja ombudsmana, presudom Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu i pravosnažnim sudskim presudama.

Podsjetimo, advokat Asanović je 2017. godine nezakonito lišen slobode po nalogu tužioca Vukasa Radonjića navodno zbog sumnje u utaju poreza i doprinosa

Rješenjem javnog izvršitelja Davora Vukovića sa budžeta države 27. decembra 2021. godine skinut je iznos od 1.713,11 eura, po pravosnažnoj presudi Osnovnog suda u Podgorici od 18. marta 2020. u korist Nebojše Asanovića.

– Radi se o predmetu u kome je utvrđeno da mi je Vukas Radonjić, tada tužilac u Osnovnom državnom tužilaštvu Podgorica, povrijedio pravo na odbranu i navedeni iznos novca mi je dodijeljen na ime naknade nematerijalne štete, uvećano za kamatu i troškove. Navedeno bi trebalo da plati Vukas Radonjić iz svog džepa. On je odgovoran za štetu jer mi je kao tužilac povrijedio pravo na odbranu, ali to mi plaćaju građani poreski obveznici, a on umjesto da odgovara zbog toga, napreduje i to tako što sada radi kao tužilac u Specijalnom državnom tužilaštvu. Iz presude se vidi da je kao tužilac izvršio povrede prava na odbranu kao u mom primjeru i izvršio mi je povredu prava na slobodu i protivustavno me je lišio slobode, a što je potvrđeno presudom Evropskog suda u Strazburu, a u vezi čega je moj postupak za naknadu štete još u toku pred Osnovnim sudom u Podgorici, gdje takođe očekujem određenu novčanu naknadu koju će umjesto Vukasa Radonjića, koji je za to odgovoran, platiti poreski obveznici, građani Crne Gore- upozorava u izjavi za "Dan" advokat Asanović.

Bratić je ranije podnijela kancelariji Zaštitnika imovinsko-pravnih interesa Crne Gore 39 inicijativa kojima traži da joj dostave tužbe za regresnu naplatu potraživanja, ukoliko su ih pokrenuli protiv javnih funkcionera, kao što su to učinili u njenom slučaju.

Кako smo ranije objavili, ona je 7. februara podnijela 44 inicijative kojima traži da zaštitnik pokrene tužbe protiv starješina državnih organa za regresnu naknadu šteta.

Radi se o odlukama zbog kojih je država morala da isplati više stotina hiljada eura obeštećenja tužiocima.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. april 2024 13:27