/ foto: LAZAR RUZIC
03/03/2023 u 09:15 h
Natalija MrdakNatalija Mrdak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Podgorički srednjoškolci na obaveznu vakcinaciju u subotu: Na spisku 12 odjeljenja maturanata

Iz podgoričkog Doma zdravlja su saopštili da se imunizacija obavlja vakcinom DITEVAКSAL-T za odrasle, a daje se u deltoidni mišić nadlaktice

U podgoričkom Domu zdravlja ovog vikenda počinje obavezna vakcinacija učenika završnih razreda srednjih škola sa teritorije glavnog grada, prema važećem programu obaveznih imunizacija na teritoriji Crne Gore za školsku 2022/2023.

Radi se o vakcini protiv tetanusa i difterije.

Iz podgoričkog Doma zdravlja su saopštili da se imunizacija obavlja vakcinom DITEVAКSAL-T za odrasle, a daje se u deltoidni mišić nadlaktice.

Vakcinacija će se obavljati u zdravstvenim objektima Doma zdravlja Glavnog grada za vikend, po unaprijed dogovorenim rasporedima koji će biti proslijeđeni srednjim školama, a u cilju bolje informisanosti roditelja i staratelja đaka koji pohađaju završne razrede srednjih škola.

Budući prvaci na sistematskom pregledu

Dom zdravlja Glavnog grada je 1. marta počeo sa obaveznim sistematskim pregledima djece za upis u prvi razred osnovnih škola.

Pregledi su obavezni za svu djecu rođenu 2017. godine.

– Obavljaju se kod izabranog pedijatra u prethodno zakazanom terminu. Sistematski pregled podrazumijeva osnovna antropometrijska mjerenja, tj.mjerenje tjelesne težine i tjelesne visine i unošenje dobijenih podataka u karte rasta, da bi se procijenilo da li dijete visinom odstupa od očekivanog u odnosu na pol i uzrast, kao i na očekivanu visinu prema genetskom potencijalu. Takođe se procjenjuje stepen uhranjenosti izračunavanjem BMI. Procjenjuje se i stanje vida, sluha i govora, kao i emocionalna i kognitivna zrelost djeteta, kao i grafomotorika na osnovu crteža koji dijete donosi na pregled. Ukoliko se nakon pregleda procijeni da postoji potreba za dodatnom konsultacijom, dijete se upućuje na druge specijalističke i supspecijalističke preglede– objašnjavaju iz Doma zdravlja Podgorica

Prema planu, u subotu, 4.marta, u zdravstvenim objektima Stara varoš i Blok pet biće vakcinisani maturanti Ekonomske i Građevinske škole.

Кada se radi o Ekonomskoj školi, od 8 do 10 časova u objektu Stara varoš treba da dođu učenici 4-1 odjeljenja, od 10 do 12 sati maturanti 4-2, a u periodu od 12 do 14 učenici 4-3 odjeljenja.

Za sljedeća dva sata (od 14 do 16) planirani su učenici 4-4 odjeljenja, od od 16 do 18 časova maturanti iz 4-5. Od 18 do 20 sati biće vakcinisani učenici iz 4-6 odjeljenja.

U Domu zdravlja u Bloku pet biće vakcinisani maturanti Građevinske škole, a za period od 8 do 10 sati planirani su učenici iz 4-1 odjeljenja, dva sata kasnije iz 4-2, a u terminu od 12 do 14 iz 3-6. Od 14 do 16 sati planirano je da vakcinu prime maturanti iz 4-3, a nakon njih učenici iz 4-4. Maturanti iz 3-7 odjeljenja biće vakcinisani u periodu od 18 do 19 časova.

Drugog dana vikenda planirana je obavezna vakcinacija za učenike Muzičke škole "Vasa Pavić" i Srednje stručne škole "Spasoje Raspopović".

– Ove škole su planirane za prvi vikend marta mjeseca, a sa ostalim srednjim školama blagovremeno ćemo dogovarati vikende i o svemu blagovremeno obavještavati javnost, u cilju što bolje organizacije i vakcinacije završnih razreda srednjih škola na teritoriji opština Podgorica, Zeta i Tuzi – saopštili su iz podgoričkog Doma zdravlja.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 04:45