Центар за социјални рад / - Центар за социјални рад (преузето са сајта)
21/07/2021 u 13:43 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Подлегли притисцима: У Центру за социјалнми рад откази и казне, запослени припремају штрајк

Према сазнањима портала Дана, многи запослени у Центру за социјални рад сматрају да је установа подлегла притисцима дијела јавности, а нарочито дијела руководилаца у Министарству финансија и социјалног старања, који желе да удовоље неким популистичким захтјевима на друштвеним мрежама

Радница Центра за социјални рад Главног града добила је отказ јер је неовлашћено и самоиницијативно упутила приправницу на терен, у случају одузимања дјеце Томашу Бошковићу средином јуна, који је потресао јавноста. Руководитељки Службе за дјецу и младе је, сходно тежини повреде радне обавезе, изречена дисциплинска мјера новчана казна, саопштено је из Центра за социјални рад.

Према сазнањима портала Дана, многи запослени у Центру за социјални рад сматрају да је установа подлегла притисцима дијела јавности, а нарочито дијела руководилаца у Министарству финансија и социјалног старања, који желе да удовоље неким популистичким захтјевима на друштвеним мрежама.

Због тога најбвећи дио запослених у овој установи разматра могућност штрајка како би указали на положај у којем се налазе, прије свега јер су поштовали закон.

- Запослени у Центру за социјални рад су аполутно незаштићени. Под сталним притисцима су, а те притиске појачавају и неки руководиоци из Министарства који желе да удовоље захтјевима са друштвених мрежа. Тражи се длака у јајету како би се изашло у сусрет неким популистичким захтјевима. У неким министарствима откази се дијеле због неморалног понашања службеника и форографија на друштвеним мрежама. Када би се то код нас примијенило, врло високи функционери Министарства финансија и социјалногстарања, биу морали да поднесу оставке или добију отказ због фотографија на друштвеним мрежама - кажу наши саговорници из Центра за социјални рад који су жељели да остану анонимни. 

Подсјећају да је службеница која је добила отказ "на правди Бога" пред пензијом и да се налази у веома тешкој ситуацији, али да ће своја права сигурно добити на суду, јер није било основа за њено отпуштање.

На другој страни у Центру за социјални рад саопштавају да је, “приправна радница проглашена одговорном у поступку измјештања и даљег збрињавања малољетника, јер је неовлашћено и самоиницијативно на терен упутила приправницу која се налази на стручном оспособљавању у Центру”.

“И није прибавила сву документацију од надлежних органа, те на тај начин и таквим поступањем нарушила углед ове установе. Према приправној радници је донијета дисциплинска мјера престанак радног односа у ЈУ Центру за социјални рад за Главни град Подгорица, општину у оквиру Главног града Голубовци и општину Тузи са даном 19.07.2021.”, поручује се у саопштењу.

Како наводе, цијенећи све доказе утврђено је да окривљена извршила повреду радне обавезе која јој се ставља на терет, тј. да није организовала и реализовала остваривање права, пружање услуга и обезбједјење мјера заштите корисницима у свим фазама стручног рада, чиме је почињена повреда радне обавезе.

“Све радње су за једну од посљедица имале да окривљена неовлашћено упути приправницу овог Центра, која нема лиценцу за обављање основних стручних послова сходно члану 136 и 137 Закона о социјалној и дјечјој заштити, да приступи поступку извршења наредбе за предају дјеце мајци дана 17.06.2021. године. Оваквим поступањем иста је нарушила и углед ове установе, јер се поставља оправдано питање од стране јавности да ли би најосјетљивијој категорији друштва била пружена била боља заштита њихових права и боља заштита њихових интереса да је поступало за то стручно оспособљено лице”, наводи се у саопштењу Центра.

Додају да је руководитељки Сужбе за дјецу и младе, сходно тежини повреде радне обавезе, изречена дисциплинска мјера новчана казна.

“Из разлога што је дужност Руководиоца ове Службе у складу са чланом 9 Правилника о организацији, нормативима, стандардима и начину рада Центра за социјални рад, да између осталог, организује рад стручних радника у оквиру Службе, координира рад Службе са другим Службама унутар Центра и са институцијама у јединици локалне самоуправе, у вези са конкретним случајем и да прати рад приправника и волонтера који су распоређени на рад у Служби – што у конкретном случају није одређено Олакшавајућа околност је што је руководитељка ступила на дужност 10.06.2021. године, а догађај се десио 17.06.2021. године, ван радног времена, о чему претходно није консултована од стране приправне раднице, тако да није упозната да ће приправница изаћи на извршење судског рјешења. Такође је узето у обзир да већ у кратком року има резултате у свом раду”, наводи се у саопштењу.

Напомињу  и да је поступак утврђивања одговорности против бивше водитељке случаја у предмету Т.Б. и Б. Б. је и даље у току, с обзиром да је тражено право на усмену расправу, сходно Закону о раду, уз правну помоћ адвоката.

“С обзиром на обуставу пружања правне помоћи одлуком адвокатске коморе бр 383/21 од 20.05.2021. године, о чему је сачињен записник, поступак утврдјивања одговорности се и даље води. Након окончања овог поступка јавност ће бити благовремено упозната. Случај малољетних лица Т.Б. и Б.Б. се води и даље од стране нашег Центра за социјални рад и пружају се услуге социјалне и дјечје заштите у складу са законом и надлежностима наше установе”, закључује се у саопштењу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

23. april 2024 15:26