Драган Радуловић (1950 - 2002) (ФОТО: ВИКИПЕДИЈА) / - ФОТО: ВИКИПЕДИЈА
07/02/2023 u 14:48 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Podnijeće predlog da Dragan Radulović dobije ulicu u Nikšiću

Klub odbornika Demokrata i Demosa saopštio je da o Raduloviću ne treba posebno govoriti, jer nema nijednog čovjeka koji nije odrastao uz njegove stihove

Klub odbornika "Demokrate - Ne damo nikšić - Demos" podnio je predlog da Dragan Radulović dobije ulicu u Nikšiću.

- Na današnji dan, prije 21 godinu, u besmrtnike se preselio najveći crnogorski dječiji pjesnik, Dragan Radulović. I baš danas će Klub odbornika Demokrate—Demos—Ne damo Nikšić podnijeti Skupštini opštine predlog da ulica od Ul. Voja Deretića do hotela "Trebjesa", ulica koja prolazi kroz vjerovatno najljepši i najpoznatiji dio grada — Trebjesu, dobije naziv “Ulica Dragana Radulovića”, navode iz Demosa.

(FOTO) Sjećanje na Dragana Radulovića: "Za djecu duboko tražim poštovanje"

Oni ističu da o Draganu Raduloviću ne treba posebno govoriti, naročito ne u njegovom rodnom gradu i njegovoj Crnoj Gori, gdje nema nijednog čovjeka koji nije odrastao uz njegove stihove.

- Odavno je ušao u čitanke, a njegova pjesnička zadužbina mjeri se desetinama zbirki pjesama. Osim pjesništva, bavio se slikarstvom, fotografijom, a organizovao je i muzičke i književne festivale za djecu i omladinu. Naš Nikšićanin postao je poznat i po televizijskim emisijama za najmlađe koje je uređivao, a koje bi se znale itekako dotaći srca mnogobrojnih gledalaca koji su ih pratili, bez obzira na godine. Takođe, dobitnik je Trinaestojulske nagrade, Nagrada oslobođenja Nikšića, "Zmajeve nagrade”, Ratkovićeve nagrade, Nagrade oslobođenja Titograda za najbolje ostvarenje u oblasti umjetnosti, nagrada UNICEF-a i mnoge druge, objašnjavaju oni.

Kako ističu, iza kompletnog Draganovog stvaralaštva uvijek će sijati njegova dobra duša i vedri duh, ali i briga za male ljude i njihove ne male probleme.

- Jer ko bi ih bolje mogao i razumjeti nego onaj koji „neće da poraste“ već želi da ostane „vječiti dječak“. Izabrao je najteži zadatak — da piše i stvara za djecu, ali je najljepša nagrada za trud i ljubav koju je uložio zahvalnost svakog djeteta koje je poraslo, a sačuvalo dijete u sebi, jer mu je djetinjstvo bilo obojeno Draganovim stihovima, pričama i emisijama Nikšić, grad pjesnika i umjetnika, zaslužuje da jedna ulica nosi ime našeg velikog pjesnika, ulice kojom će koračati budući mali veliki ljudi i recitovati Draganove bezvremenske stihove, a Dragan je to svojom posebnošću odavno zaslužio, zaključuju oni.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. mart 2023 12:40