Центар за грађанско образовање / - фото: ЦГО
10/06/2021 u 16:30 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Подржано 20 проjеката на првом конкурсу М’БАСЕ програма

Извршна директорка ЦГО-а Далиборка Уљаревић , подсjетила jе да jе планирани износ за оваj конкурс био 550.000 еура, наводећи да jе потраживање било седам пута више

Центар за грађанско образовање (ЦГО), данас jе у ЕУ Инфо центру, потписао уговоре са 20 организациjа чиjи су проjекти подржани кроз први конкурс у оквиру програма ОЦД у Црноj Гори – од основних услуга до обликовања политика – М’БАСЕ, коjи спроводи ЦГО у партнерству са њемачком фондациjом Фриедрицх Еберт (ФЕС), НВО Центар за заштиту и проучавање птица Црне Горе (ЦЗИП) и НВО Политикон мрежа, а у сарадњи са Министарством jавне управе, дигиталног друштва и медиjа и Канцелариjом за европске интеграциjе Владе Црне Горе, уз финансиjску подршку Европске униjе, саопштено jе из ове НВО.

Из ЦГО истичу, да jе конкурс за први од пет планираних позива обjављен 2. априла 2021, а то су пратиле три инфо сесиjе на сjеверу и у централном диjелу Црне Горе.

“До закључења конкурса, 9. маjа 2021, ЦГО jе добио 103 приjаве проjекта, од чега jе 48 било из категориjе 1 и 55 из категориjе 2. У контексту географске структуре, углавном се радило о невладиним организациjама из централног диjела Црне Горе (74), затим са сjевера (16) и са jуга (13). Током административне провjере одбиjено jе 12 приjава проjеката коjи ниjесу испуњавали различите техничке критериjуме, а у процес даље евалуациjе jе ушао 91 проjекат о коjем jе одлучивала седмочлана Евалуациона комисиjа коjи jе чинио конзорциjум коjи спроводи оваj проjекат, уз мониторинг Делегациjе ЕУ у Црноj Гори, али и учешће независног евалуатора гдjе jе то било потребно”, наводе у саопштењу.

Извршна директорка ЦГО-а Далиборка Уљаревић , подсjетила jе да jе планирани износ за оваj конкурс био 550.000 еура, наводећи да jе потраживање било седам пута више.

image

Центар за грађанско образовање

- фото: ЦГО

“У коначници, подржано jе 20 проjеката, и то 12 из категориjе 1 и 8 из категориjе 2. У спровођење ових проjеката биће укључене 33 невладине организациjе, било да су носиоци, партнери или сарадници, као и 17 институциjа као сарадници. Проjекти ће се реализовати углавном на териториjи читаве Црне Горе, при чему то у некима укључуjе и компоненту медиjских кампања, док се дио концентрише на сjевер и неколико на jуг”, казала jе она.

Како jе навела, укупан износ са коjим су подржани ови проjекти jе 586, 394.82 еура.

“Ово указуjе да смо услиjед великог броjа квалитетних проjеката, али и чињенице да су неки имали истовjетне оцjене, увећали фонд за 36, 394. 82 еура. Додатно, кориснике овог програма очекуjе током jуна и програм jачања капацитета,” прецизирала jе Уљаревић.

Нагласила jе да Црна Гора треба активно и снажно цивилно друштво коjе учествуjе у обликовању jавних политика и доношења одлука.

“Вjеруjем да ће оваj проjекат помоћи да се такво цивилно друштва jача jер процес демократизациjе и европеизациjе треба оне коjи ће га пратити и бити коректив власти и доносилаца одлука”, закључила jе Уљаревић.

Замjеница шефа Одсjека за сарадњу Делегациjе ЕУ у Црноj Гори Аудроне Урбонавициуте, оцjенила jе да jе „цивилно друштво кључни елемент сваког демократског система“ и да jе од пресудне важности како би се чуо глас грађанина.

„У претходним годинама, ЕУ jе успоставила одличну сарадњу са локалним цивилним друштвом. Ово се огледа и у континуираном повећању финансиjске подршке у оквиру националних ИПА фондова за цивилно друштво. Ми смо посвећени проналажењу различитих начина за укључивање различитих организациjа цивилног друштва, у различитим географским диjеловима земље и у различитим секторима. Управо оваj проjекат то на неки начин обезбиjеђуjе“, казала jе она.

Она jе указала да jе „МБАСЕ проjекат“ добра прилика за црногорске организациjе цивилног друштва, нарочито за мање и слабиjе развиjене, да добиjу подршку из ЕУ фондова коjа ће им помоћи да изграде своjе капацитете и играjу важну улогу у своjим заjедницама.

Програмска директорка Центра за заштиту и истраживање птица (ЦЗИП) Ксениjа Меденица, честитала jе организациjама коjе су добиле средства за реализациjу проjеката.

„Учешће у евалуациjи проjеката ниjе било лако jер jе пристигло доста добрих проjектних идеjа, а као неком ко долази из организациjе коjа се већ 20 година бави еколошким темама, посебно ми jе драго што jе велики броj приjава и феноменалних идеjа управо из ове области,“ истакла jе она.“ Поглавље 27 коjе се односи на животну средину jе jедно од наjзахтjевниjих у преговарачком процесу, а мониторинг националних реформи, спровођење стандарда заштите животне средине и залагање за jавни интерес у овоj области врло значаjно. Оваj конкурс, а и наредни коjи су планирани, омогућиће да ОЦД у Црноj Гори активниjе учествуjу у усваjању европских стандарда о животноj средини, као и самим преговорима у поглављу 27,” оциjенила jе она.

image

Центар за грађанско образовање

- фото: ЦГО

Како су навели из ЦГО, теме подржаних проjеката су разноврсне, а обухватаjу екологиjу и одрживи развоj, младе, родну равноправност и борбу против насиља над женама, дjечиjа права, права особа са инвалидитетом, рад локалне управе, медиjе, ЛГБТ, здравље и ЕУ интеграциjе.

Подржани су сљедећи проjекти: Е- приступачношћу до грађанског активизма ОСИ (Савез слиjепих Црне Горе), Сjевером на два точка (НУ Бицикло.ме), Мислимо, дjелуjмо и инспиришимо своjу околину за одрживи развоj! (НВО удружење за очување природе и промоциjу туризма „Мораково“), ПриМИРjе – Поступање правосудних органа у случаjевима породичног насиља у приморским општинама (НВО Ксена), Оснаживање и подршка женама са искуством насиља (СОС телефон за зене и дjецу зртве насиља Биjело Поље), Сарадњом до бољег положаjа ЛСИ у Тузима (НВУ Дjеца Црне Горе), Цултуре уп Рожаjе! (НУ КАРИКА), Дигитални компас за запошљавање (НВО ИнтерЛингуа), Организациjе цивилног друштва као ефикасни актери у процесу доношења одлука (НВО Еко-тим), Разуми.ме (НВУ Празан простор), ХЕП Старт! (НУ Хепатитис Црна Гора), Локална управа на длану (Алфа центар), Оснажено цивилно друштво у борби против девастациjе простора и заштићених подручjа (Центар за истраживачко новинарство Црне Горе ЦИН-ЦГ), ЕУ инфо кутак на сjеверу Црне Горе (НВО Мултимедиjал Монтенегро), Пропитуjем, дакле постоjим (НВО Jувентас), Активни грађани за боље медиjе (Медиа Центар), Заjедно за ЛГБТИ права (Црногорска ЛГБТИQ асоциjациjа – КВИР МОНТЕНЕГРО), Упознаj своjа права – грађанин и полициjа (НВО Акциjа за људска права), Подизање капацитета ОЦД за активно учешће у успостављању еколошке мреже Натура 2000 и њеном управљању (Црногорско друштво еколога) и Мултисекторска сарадња – услов превенциjе и заштите од родно заснованог насиља (СОС телефон за жене и дjецу жртва насиља Подгорица)

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 18:47