/ - AGENCIJA ZA ZAšTITU žIVOTNE SREDINE
03/11/2022 u 12:03 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(FOTO) Pokenut postupak zbog nelegalne sječe šume u NP Durmitor

Predmetnim dopisom se navodi da se parcela nalazi u privatnom vlasništvu ali uz samu granicu Nacionalnog parka i čini njegov sastavni dio, te da se posječena šuma nalazi na području kojim upravlja Nacionalni park

Agencija za zaštitu životne sredine pokrenula je ispitni postupak zbog nelegalne sječe šume u NP Durmitor, saopšteno je iz te institucije.

-Na osnovu obavještenja Javnog preduzeća NPCG dobijenog dana 30.09.2022.godine, kojim se konstatuje sječa drvne mase u zoni NP Durmitor, na lokalitetu Pitomine na području opštine Žabljak, Agencija za zaštitu životne sredine kao organ uprave nadležan za poslove zaštite životne sredine u dijelu sprovođenja Zakona o odgovornosti za štetu u životnoj sredini, pokrenula je ispitni postupak, odnosno postupak utvrđivanja štete ili neposredne opasnosti od štete u životnoj sredini zbog nelegalne sječe šume u NP Durmitor- navode u saopštenju.

image
- AGENCIJA ZA ZAšTITU žIVOTNE SREDINE

Dodaju:"Predmetnim dopisom se navodi da se parcela nalazi u privatnom vlasništvu ali uz samu granicu Nacionalnog parka i čini njegov sastavni dio, te da se posječena šuma nalazi na području kojim upravlja Nacionalni park, odnosno da se ista nalazi u zoni NP Durmitor, u III zoni zaštite. Iako je posječena šuma u privatnoj svojini Branislava Baranina, katastarska parcela br. 1958, KO Žabljak I, iz dostavljene dokumentacije konstatuje se da je ista izvršena bez pribavljenih dozvola ili saglasnosti, odnosno bez konsultacija sa upravljačem koji gazduje nacionalnim parkom".

-U predmetnom dopisu se navodi da je izlaskom na teren sječišta od strane predstavnika NP Durmitor konstatovano da je doznaka stabala izvršena od strane Uprave za šume, Područna jedinica Žabljak. Da su na panjevima konstatovani otisci šumskog žiga i evidentne pločica, a koje pripadaju Upravi za šume Crne Gore-pojašnjavaju oni.

image
- AGENCIJA ZA ZAšTITU žIVOTNE SREDINE

Kako navode, postupajući shodno nadležnosti ovog organa u dijelu sprovođenja Zakona o odgovornosti za štetu u životnoj sredini, Agencija za zaštitu životne sredine je navedene radnje i aktivnosti prepoznala kao štetu u životnoj sredini pričinjenu zaštićenim vrstama i prirodnim staništima, prouzrokovanu obavljanjem djelatnosti (sječe drvne mase) kršenjem zakona ili profesionalnih standarda, internih pravila poslovanja ili grubom nepažnjom operatera. 

-U cilju utvrđivanja tačnog činjeničnog stanja, Agencija za zaštitu životne sredine je obrazovala  Komisiju sa zadatkom da utvrdi da li je došlo do štete u skladu sa Zakonom, na način što će izvršiti neposredan pregled mjesta na kojoj je navedena šteta, nakon čega će se u svom nalazu i mišljenju izjasniti da li je na predmetnoj lokaciji usljed prikupljanja podataka o zatečenom stanju pričinjena šteta, te ukoliko jeste, komisija će utvrditi značaj štete pričinjene prirodnim staništima i zaštićenim vrstama, opisati uticaj zatečenog na životnu sredinu, biljni i životinjski svijet, zemljište sa predloženim mjerama, radnjama i aktivnostima u cilju primarne remediajcije, otklanjanja štete i vraćanja predmetne lokacije u prvobitno stanje- navode u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
13. april 2024 23:12