Са протеста немедицинског кадра / -Д.Б.
09/04/2022 u 07:30 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Покренут поступак по притужби немедицинских радника: Омбудсман утврђује статус психолога и дефектолога

Представник немедицинског кадра Мирко Бакић је казао да је на састанку код омбудсмана посебно апострофирано изостављање психолога, дефектолога и социјалних радника који свакодневно раде са пацијентима

Заштитник људских права и слобода омбудсман Синиша Бјековић покренуо је испитни поступак и затражио изјашњење Министарства здравља због изостављања медицинских сарадника и немедицинског кадра из Гранског колективног уговора чиме су логопеди, дефектолози и социјални радници остали без увећања плата, потврдили су "Дану" представници немедицинског кадра. Они су на састанку код омбудсмана затражили да се испита да ли су по том основу дискрининсани јер раде у истим здравственим установама.

Како нам је објашњено, омбудсман ће обухватити посебно медицинске сараднике, психологе, дефектологе, социјалне раднике и биохемичаре који су се жалили да су им неосновано укинули право на веће плате, иако збрињавају и учествују у лијечењу осигураника.

Влада је у децембру прошле године повећала коефициjенте љекарима и медицинским сестрама кроз Грански колективни уговор за 12,5 одсто. За запослене са статусом немедицинских радника, плате су кроз програм "Европа сад" повећане 17,5 процената.

Раде као тим, а имају мање плате

Запослени немедицински радници у Доброти наводи да се на свим овим одjељењима ради тимски, гдjе поред љекара психиjатара, сви здравствени сарадници (психолог, социjални радник, дефектолог – окупациони терапеут) представљаjу не само незамjењиву подршку медицинским радницима у процесу лиjечења и рехабилитациjи пациjената већ и самостално спроводе различите терапиjске процедуре – индивидуалну и групну психотерапиjу, социотерапиjу и радно-окупациону терапиjу.

Један од запослених Мирко Бакић истиче за "Дан" да је омбудсман покренуо поступак и да очекују да се докаже да је немедицински кадар неосновано изостављен из колективног уговора.

– Обавили смо разговор са омбудсманом Синишом Бјековићем и саопштено нам је да ће узети у разматрање наше примједбе. Посебно су апострофирали то да су из Гранског колективног уговора искључени медицински сарадници, психолози, дефектолози и социјални радници који свакодневно раде са пацијентима. Према нашим сазнањима, омбудсман је тражио изјашњење од Министарства здравља и надам се да ће се ова неправда ријешити – каже Бакић.

Из Министарства здравља су поновили да немедицински кадар нема право на увећање плата по Закону о здравственоj заштити.

Како jе "Дану" тим поводом речено у ресору здравља, колективним уговором су у складу са законом обухваћени здравствени радници коjи имаjу одговараjући ниво квалификациjа у области здравства.

Из Синдиката запослених Специjалне болнице за психиjатриjу у Котору су недавно саопштили да по одлуци Министарства здравља медицински сарадници, како су иначе препознати у здравственом систему, ниjесу обухваћени увећањем зарада већ су их сврстали у немедицинско особље (психологе, дефектологе и социjалне раднике).

Како обjашњаваjу, одређени степен образовања (нпр. бечелор – високо образовање у траjању од три године) ниjе дефинисано у ГКУ те су запослени сврстани према нижем степену образовања.

– Законом о заштити и остваривању права ментално обољелих лица jасно стоjи ко су сарадници у здравству – психолог, социjални радник, дефектолог. Jедино смо добили одговор Министарства финансиjа и социjалног старања, односно Милоjка Спаjића, коjи нас jе упознао да jе наведено искључиво у надлежности Министарства здравља. Након усваjанjа ГКУ за здравствену дjелатност, сарадници у здравству су сврстани у немедицинско особље, што jе потпуно контрадикторно услугама коjа пружамо нашим пациjентима. Наиме, те услуге су од Фонда здравства дефинисане као медицинске услуге и сваки дан се као такве фактуришу за сваког пациjента понаособ – истиче предсjедница Синдикалне организациjе ЗУ Специjалне болнице за психиjатриjу "Доброта" Котор Нада Матковић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 14:13