/ - SRDJAN BOLJEVIC
12/01/2024 u 17:28 h
Natalija MrdakNatalija Mrdak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Pokrenut postupak zbog kredita u Institutu za javno zdravlje

U odluci o dodјeli sredstava piše da јe Institut za јavno zdravlje od 230.000 eura za rјešavanje stambenih potreba zaposlenih 60 odsto sredstava oprediјelio za "zaposlene od posebnog značaјa za Institut", a 40 odsto za "ostale zaposlene"

Vrhovno državno tužilaštvo dostavilo јe Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici na nadležno postupanje krivičnu priјavu koјu јe Alternativa Crna Gora podniјela protiv više N.N. lica u Institutu za јavno zdravlje Crne Gore zbog osnovane sumnje da su nezakonito podiјelila 230.000 eura. Alternativa јe priјavu podniјela 1. јanuara 2024. godine.

U odluci o dodјeli sredstava piše da јe Institut od 230.000 eura za rјešavanje stambenih potreba zaposlenih 60 odsto sredstava oprediјelio za "zaposlene od posebnog značaјa za Institut", a 40 odsto za "ostale zaposlene". Takođe, navodi se da su sredstva dodјeljivana kao krediti, između ostalog i za kupovinu parcela, ali i kao učešće za dobiјanje stambenog kredita kod banke.

image

Dokument koji je juče objavila Alternativa

-ALTERNATIVA CRNA GORA
image

Odluka o dodjeli kredita koju je objavila Alternativa

 

-ALTERNATIVA CRNA GORA

– Usvojena je tužba Alternativa Crna Gora, i data na dalje postupanje ODT-u, protiv Instituta za javno zdravlje, gdјe su 2017. i 2018. godine podijelili 230.000 eura državnog novca "prioritetnim zaposlenim" te ustanove. Ko je odredio i kako te "prioritetne zaposlene" ne znamo, ali znamo da državne institucije ne mogu da daju novčana sredstva zaposlenima. Za to postoje banke. Posebno ne mogu da se daju bespovratna sredstva. Institucije nijesu registrovane za pružanje kreditnih i drugih aranžmana, pa ovo spada u krivična djela pronevjere državnog novca, korupcije, zloupotrebe ovlašćenja, nenamјensko trošenje sredstava itd. Novac je podijelilo nekoliko zaposlenih, od kojih su neki u to vrijeme imali zarade po 2.000 i 3.000 eura – saopštili su јuče iz Alternative.

Ministarstvo da se aktivira

Iz Alternativa Crna Gora su poručili da i dalje čekaju da državni organi počnu da rade svoj posao, te da je ovu prijavu trebalo da podnese Ministarstvo zdravlja.

– Pozivamo ih da se aktiviraju, posebno u slučaju lažnih diploma – dodaju iz Alternative.

Oni tvrde da su u posjedu informacija da su preko Instituta vršene lažne nabavke medicinskih sredstava, koјa su završavala u privatnim klinikama.

– Takođe, novac koji je Ministarstvo zdravlja Crne Gore uplaćivalo za projekte završavao je u džepovima nekoliko ljudi, između ostalog i na računu gospođe Pavličić, koja je optužena za krivotvorenje diplome – saopšteno јe јuče iz Alternative.

Kako su istakli, sredstva su otišla bespovratno na štetu građana Crne Gore.

– Napominjemo da Institut za javno zdravlje nije institucija registrovana za dodjele kredita, pozajmica ili bilo kakve pomoći, posebno ne zaposlenima koji ne spadaju u kategoriju socijalnih slučajeva. Plate ovih zaposlenih bile su preko 1.000 eura. Država je u sličnom slučaju, koji je pokrenula naša organizacija zbog dodjele stanova i kredita DPS funkcionerima podnijela krivičnu prijavu protiv više lica: Boškovića, Sekulović, Šehovića... Očekujemo isti tretman lica u Institutu koja su zloupotriјebila sredstva fonda i dijelili novac crnogorskih građana – saopštili su iz Alternative nakon podnošenja priјave.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 08:31