Рудничке воде на подручју Шупље стијене / - фото: Министарство екологије
24/09/2021 u 11:30 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Покренут пројекат за рjешавање проблема рудничких вода на подручjу Шупље стиjене

За потребе проjектовања система за третман вода неопходно jе спровести експеримент током коjег ће се тестирати различити параметри у циљу добиjања података неопходних за планирање и проjектовање система у пуноj величини

У сарадњи са компаниjама Градир Монтенегро и Тара Ресорсиз, као и Центром за екотоксиколошка испитивања, Министарство екологиjе jе покренуло проjекат рjешавања проблема рудничких вода на подручjу рудника Шупља стиjена, наводи се у саопштењу.

Рудничке воде одликуjу се веома неповољним хемиjским саставом - нискоj пХ вриjедности (3-3,5), као и виским концентрациjама jона гвожђа, мангана и алуминиjума. Воде из поменутих рудничких jама истучу на ширем простору данашњег рудника и уливаjу се Мjеденички поток, коjи се даље улива у риjеку Ћехотину. Поjава ових вода на површини последица jе вjековног jамског ископавања руде на овим подручjу, па умjесто кроз седимент, ове воде истичу из jама и загадjуjу Мjеденички поток, околно земљиште, а онда риjеку Ћехотину.

Како се наводи у саопштењу Министарства екологије, уз помоћ стручног консултанта BeinnAnOr Exploration Ltd, Joe Crummy, осмишљено jе идеjно рjешење коjе на одржив и економичан начин може да доведе до побољшања квалитета рудничких вода коjе, поред тога што утичу на квалитет воде риjеке Ћехотине, утичу и на квалитет околног земљишта коjе jе у контакту са њима.

За потребе проjектовања система за третман вода неопходно jе спровести експеримент током коjег ће се тестирати различити параметри, услови и конструкциони елементи у цуљу добиjања података неопходних за планирање и проjектовање система у пуноj величини, а коjи би требало да доведе до траjног рjешења овог проблема. С тим у вези, данас jе отпочела припремна фаза експеримента у ЦЕТИ-jу.  

Читав експеримент ће пратити стручни тим Центра за екотоксиколошка истраживања, док ће се мjерење свих параметара обављати у специjализованим лабораториjима ове институциjе коjа функционише у систему државног еколошког кластера, закључено је у саопштењу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
17. april 2024 01:14