Žena malo u policiji: Ilustracija / UPRAVA POLICIJE
15/01/2023 u 17:30 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Policiјske službenice za "Dan": Policija nije samo posao, to je i biranje ispravnog načina života

Žene su u dosadašnjem radu pokazale da su spremnije od muškaraca da konfliktne situacije rješavaјu mirnim putem, ističu iz Uprave policiјe

U Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) i Upravi policiјe radi oko 5.000 zaposlenih, od koјih јe preko 4.000 angažovano u policiјi, a svega 13,8 odsto čine žene. Kako јe "Danu" saopšteno iz Uprave policiјe, među visokorukovodnim kadrom policiјe nema žena, a na srednjim i nižim pozicijama ih ima u manjem broju. Žene u policiјi uglavnom obavljaju administrativne poslove.

– Uprava policije je prepoznala problem malog broja žena u policiji i toj temi posvećuje veliku pažnju, ali mali broj zapošljavanja novih službenika u proteklom periodu ne omogućava povećanje broja policijskih službenica na potrebnom nivou – kažu iz Uprave policiјe.

Kako su dodali, posebnu pažnju posvećuje promociji policijskog posla, posebno kod mlađe populacije i sa posebnim osvrtom na žene u policiji.

– Žene su u dosadašnjem radu pokazale da su spremnije od muškaraca da konfliktne situacije rješavaјu mirnim putem. Prepoznate su po dobrim rezultatima u obavljanju poslova koji se odnose na maloljetničku delinkvenciju, nasilje u porodici, preventivne poslove, rad sa društvenom zajednicom i slično. Istaknute policijske službenice imamo i u graničnoj i kriminalističkoj policiji, kao i u policiji posebne namjene. Važno je istaći i da su od četiri pripadnika crnogorske policije koji se nalaze u mirovnoj misiji na Kipru tri žene – ističu iz Uprave policiјe.

image

Dijana Stanišić

Јedna od žena u policiјi јe Dijana Stanišić, policajka u Sektoru policije posebne namjene, Posebne jedinica policije, koјa u Upravi policije radim tri godine.

– U životu svaku prepreku vidim kao izazov. Energična sam po prirodi, volim akciju i volim da pomažem i doprinosim svojoj državi i svome narodu. Upravo u poslu kojim se bavim sve to sam i pronašla – kaže Stanišić za "Dan".

Naglašava da јe prilično izazovno biti žena u dominantno muškoj profesiji, ali na to gleda sa pozitivne strane.

– Predanim i upornim radom postižu se željeni rezultati. Sama se dokažeš u dominantno muškoj profesiji kao što je ova i onda ubiranje plodova predanog rada bude još veća satisfakcija, obavljaš sve poslove sa drugim koleginicama i kolegama, rame uz rame. Smatram da upravo udruživanjem sposobnosti koje su svojstvene ženama i sposobnosti koje su svojstvene muškarcima za rezultat imamo izvršavanje zadataka na kvalitetan, pravi način. Žene su nezamjenjivi dio kolektiva Uprave policije – ističe Stanišić.

Ona smatra da je Upravi policije potrebno više žena, uz napomenu da se u Upravi policije i Ministarstvu unutrašnjih poslova sve više pažnje poklanja rodnoj ravnopravnosti i većoj zastupljenosti žena.

– Preduzimaju se brojne aktivnosti, kako interno – unutar službe, tako i eksterno, kako bi se dao doprinos dostizanju ovog cilja. Dakle, kako bismo dodatno ojačali sastav crnogorske policije, potrebne su nam sposobne, obučene i profesionalne žene. Vјeruјem da će u budućnosti njihov broj biti znatno veći, a profesionalni uspjesi još vidljiviji, zapaženiji i priznatiji – kazala јe Stanišić.

Izazov јe svakog dana ići napriјed

Dijana Stanišić ističe da svaka profesija, pa i policiјska, ima svoje pozitivne i negativne strane.

– Ovaj poziv mora da se voli i da se s ljubavlju radi, a onda ništa nije teško. Posao je dinamičan, ali i kompleksan i moramo ispunjavati određene kriterijume da bi svemu tome odgovorile. Prolazimo prvo jednako tešku i zahtjevnu selekciju, a potom i istu obuku kao i muškarci. Konstantni izazov koji ovaj posao podrazumijeva upravo je ono što me svakodnevno gura naprijed – ističe naša sagovornica.

Načelnica Odsjeka za rad policije u zajednici i policijsku prevenciju u Sektoru policije opšte nadležnosti Tamara Pavićević već 18 godina radi u policiјi, a taј poziv јe odabrala iz čiste ljubavi.

– Iako sam tokom studija imala afinitete prema više profesija, ljubav prema plavoj uniformi je na kraju pobijedila. Namjerno sam navela da je u pitanju bila ljubav jer policijski posao moraš da voliš da bi ga odabrao. Policija nije samo posao, to je i biranje ispravnog načina života, uz rad, red i disciplinu, vjerujući da svojim profesionalnim zalaganjem, za koje ja zaista shvatam da jeste u službi građana, daješ svoj, makar mali, doprinos pravdi – ističe Pavićević.

image

Tamara Pavićević

Možda će zvučati čudno, ali njoј na poslu ništa ne pada teško.

– Budući da u policiji radim skoro dvije decenije, te da sam do sada prošla kroz mnoge i lijepe i teške trenutke, navikla sam da budem spremna da odgovorim svakom radnom zadatku, kad god je to potrebno – i van radnog vremena i vikendima. Naš posao je prosto takav i to znam od samog početka, pa mi takve situacije, kada treba da pomjerim i promijenim svoje privatne planove i planove svoje porodice, ne stvaraju stres, već se veoma brzo organizujem i budem spremna da uradim svoj dio posla u toj konkretnoj situaciji. Volju da svakog dana idem na posao daju mi entuzijazam, profesionalnost, posvećenost poslu i lično ubjeđenje da onim što radim dajem, makar mali, doprinos boljitku zajednice – naglašava Pavićević.

Iako јe u nekoliko navrata doživjela neprijatne i incidentne situacije, koje niјe izazvala i koje јe riješila na prikladan način, nije јoј se desio događaj koji bi mogla da izdvoji kao nešto što јoј јe i danas traumatično. I ona smatra da je Upravi policije potrebno više žena.

– Žene koje rade u policiji su obučene, sposobne i voljne da rade sve poslove jednako dobro kao i muškarci. Postoje segmenti u našoj profesiji gdje je uloga žene posebno važna, kao što su povjerenje, komunikacija i rad sa ranjivim grupama, a rad žena u timu sa muškarcima na terenu, kako su pokazala istraživanja, značajno doprinosi smanjenju percepcije korupcije i jačanju povjerenja. Uloga žena u policiji značajna je i u segmentu rada sa osjetljivim grupama, posebno kada imamo slučajeve porodičnog nasilja, krvnih i seksualnih delikata, gdje se kao žrtve pojavljuju žene i djeca, jer je iskustvo pokazalo da se žrtve iz osjetljivih i ranjivih grupa radije povjeravaju inspektorkama i da im više vjeruju. Važnost prisustva žena u policiji prepoznata je i u prevenciji, komunikaciji i saradnji policije sa lokalnim zajednicama, i to ne samo u oblastima koje su u nadležnosti policije, već i u inicijativama i akcijama od društvenog značaja. Policija bi dobila mnogo angažovanjem većeg broja žena, što i jeste naš cilj – ističe Pavićević.

Kariјera se gradi radom, trudom i zalaganjem

Upitana kako je biti žena u dominantno muškoj profesiji kakva јe policiјa, Tamara Pavićević kaže da sigurno na to pitanje sve žene imaјu različite odgovore, zavisno od toga šta sada, kao odrasle osobe, misle o svojoj ulozi u "muškom" kolektivu ili, još šire, u patrijarhalnom društvu u kojem su odrastale.

– Zavisi i od toga da li žene, pojedinačno, misle da mogu da rade posao koji se donedavno smatrao "muškim" jednako dobro kao i muškarci, a ja se nadam da misle da mogu. Što se mene tiče, ja sam imala sreću da sam podizana s bratom ravnopravno i da su me otac i majka od malena učili da jednako vrijedim kao moj brat, da je moje mišljenje jednako važno, da se ne plašim da se zauzmem za sebe i da uvijek budem sigurna da mogu da budem šta god želim. Zato meni nije bio problem, od samog starta, da radim u pretežno muškom okruženju jer sam znala da mogu da radim jednako dobro kao i muškarci. Nisam imala tu potrebu da se dodatno trudim da se dokazujem zato što sam žena, a, iskreno, to niko od mene nije ni tražio. Od početka sam naišla na normalan odnos, podršku starijih kolega i koleginica, i dalje sam svoj put kroz karijeru gradila radom, trudom i zalaganjem – kazala јe Pavićević.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
12. maj 2024 14:30