/ - FOTO: ILUSTRACIJA UPRAVA POLCIIJE TWITTER
29/11/2023 u 14:50 h
Ana OstojićAna Ostojić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Policijske uniforme stare i do 15 godina

Policija je u riziku da ostane bez službenika koji su specijalizovani za vršenje sofisticiranih policijskih i forenzičkih poslova, ističu u MUP-u

Stanje materijalno-tehničkih sredstava, naoružanja i opreme u Upravi policije (UP) na nezadovoljavajućem je nivou, a poslednji put komplet uniformi i njenih djelova za službenike uniformisane policije obezbijeđen je 2015, odnosno 2008. godine za pripadnike Sektora policije posebne namjene. To se konstatuje u informaciji o presjeku stanja u Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP), zatečenom 31. oktobra.

– Nedostatak materijalno-tehničkih sredstava ogleda se u činjenici da su u prethodnom periodu budžetska sredstva koja su obezbjeđivana za potrebe MUP-a bila dovoljna isključivo za obezbjeđivanje ličnih dohodaka i goriva za potrebe policije, dok je ulaganje u zanavljanje i obezbjeđenje savremenih materijalno-tehničkih sredstava i opreme za rad i funkcionisanje policijskih službenika bilo u prethodnom periodu potpuno zanemarljivo – navodi se u informaciji koju je pripremio MUP za Vladu.

Konstatuje se da zatečeno stanje po pitanju kadrovskih kapaciteta, njihovog broja, nivoa obrazovanja, obučenosti i nivoa stručnog usavršavanja nije na zadovoljavajućem nivou, kao i po pitanju materijalno-tehničkih sredstava, naoružanja i opreme.

Ukazano je na nedovoljno stručno usavršavanje, na problem hiperprodukcije visokorukovodnog kadra u policiji i školovanje i dostavljanje diploma sa fakulteta koji ne zadovoljavaju potrebe Uprave policije, što je, kako se konstatuje, dovelo do toga da UP ima znatan broj nestručnih i nekompetentnih starješina. Problem je i sa nepovoljnom starosnom strukturom – čak 75 odsto službenika je starosti od 40 do 67 godina, a dok se godišnje u UP zaposli oko 50 svršenih polaznika Policijske akademije, odliv je znatno veći i kreće se između 150 i 200 službenika uniformisane policije na godišnjem nivou.

Pod lupom životni stil službenika

MUP je za narednu godinu postavio 10 prioritetnih zadataka – borba protiv organizovanog kirminala i sistemske korupcije i svih oblika kriminaliteta, protiv privrednog kriminala i finansijskih malverzacija, uspostavljanje funkcionalnog i odgovornog nadzora nad radom policije, kao i stručne i efikasnije saradnje sa pravosudnim organima. Cilj je i donošenje strategije za transnacionalni kriminal, nove strategije za bezbjednost saobraćaja i nove strategije za borbu protiv korupcije, kao i modernizacija i digitalizacija sistema. MUP kao prioritetni zadatak postavlja i efikasnu kontrolu životnog stila policijskih službenika i zaposlenih u tom resoru, nastavak rada na potpunom usklađivanju nacionalnog zakonodavstva sa pravnom tekovinom Evropske unije...

– Dodatno, znatan broj ispunjava uslove za odlazak u penziju do kraja 2025. godine što će za posledicu imati da će Uprava policije ostati bez optimalnog broja službenika za nesmetano funkcionisanje policije. Pored navedenog, policija je u riziku da ostane bez službenika koji su specijalizovani za vršenje sofisticiranih policijskih i forenzičkih poslova – navodi se u informaciji MUP-a.

U MUP-u upozoravaju na neophodnost da se u hitnom postupku nabave službena vozila za potrebe svih operativnih struktura uniformisane policije, ali i drugih organizacionih jedinica MUP-a.

– Neblagovremenost u realizaciji postupka javne nabavke 100 vozila koje koriste policijski službenici, dodatno svake godine, dovodi u pitanje rad i funkcionisanje UP. Imajući u vidu da usled veoma niskog procenta realizacije javnih nabavki (svega 43 odsto), te činjenice da nije sproveden postupak javne nabavke koji se odnosi na ova vozila već sada se nameće pretpostavka da ni 2024. godine za potrebe Uprave policije, putem operativnog lizinga, neće biti obezbijeđena nova vozila, već će postojeća vozila marke "opel astra" morati biti korišćena i dalje (već sedmu godinu) što će dodatno MUP izložiti troškovima između 900.000 i 950.000 eura – piše u dokumentu MUP-a.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 21:47