УСТАВНИ ОДБОР / ФОТО: СРЂАН БОЉЕВИЋ
01/04/2022 u 08:05 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Политичка криза блокирала и избор судија Уставног суда

За избор судија је потребан политички договор и сада, с обзиром на непостојање сагласја, питање је колико има смисла гласати на одбору док се ситуација не искристалише, оцјењује Кордић

Избор судија Уставног суда је ствар политичког договора, а за одлуку о употпуњавању највеће судске истанце у држави потребна је двотрећинска, односно тропетинска већина која је у овом тренутку тешко достижна, оцијенила је у изјави за "Дан" предсједница Уставног одбора Симонида Кордић. Она наводи да Уставни одбор може заказати сједницу на којој би се бирало двоје судија са којима су интервјуе завршили у децембру, али ту одлуку мора да верификује пленум. На питање да ли је и одбор у блокади због актуелне политичке ситуације, Кордић каже да није, те да служба у том радном тијелу Скупштине функционише редовно.

– Као што знате ми смо завршили интервјуе са кандидатима за двоје судија, а у међувремену је завршен и конкурс за још једног судију. Одбор ускоро треба и да се састане да отвори те кандидатуре и утврди ко испуњава услове и наравно обави интервјуе са том групом кандидата. Наравно за избор судија је потребан политички договор и сада, с обзиром на непостојање сагласја, питање је колико има смисла гласати на одбору док се ситуација не искристалише – истиче Кордић.

Она се нада да ће се ускоро разријешити и комплетна политичка ситуација, те да ће се завршити започети посао.

– Наравно ти процеси нијесу формално везани, али свакако су условљени једни другима. Оно што је наше очекивање јесте да ће до компромиса што прије доћи – додаје Кордић.

Шћепановић одбио да дође на саслушање

Предсједник Уставног суда Будимир Шћепановић одбио је у децембру да дође на контролно саслушање на које га је позвао Уставни одбор, а пред којим је требало да појасни нејасноће у вези са пензионисањем судије Драгољуба Драшковића, као и друге ствари у вези са радом институције на чијем је челу. Предсједница одбора Симонида Кордић тада је за Шћепановићев поступак казала да представља "одсуство личне храбрости и одговорности предсједника Уставног суда према парламенту, Одбору и грађанима", који заслужују одговоре на бројна питања.

– Уставни суд је прекршио законску обавезу да обавијести Скупштину шест мјесеци унапријед да судија Драшковић стиче услове за старосну пензију и самим тим да му истиче мандат. У Уставном суду имамо ситуацију да они не могу да заузму став о томе када Драшковић треба да оде у пензију иако је закон јасан. Зато смо позвали господина Шћепановића на саслушање, али је позив наишао на одбијање у којем каже да не мора да се одазове и позива се на подјелу власти, али прећуткује дио који се тиче међусобне контроле грана власти – казала је тада Кордић.

Уколико се Уставни суд не попуни до септембра, доћи ће до његове тоталне блокаде и неће моћи да доноси одлуке, јер тада судија Миодраг Иличковић стиче услове за пензионисање. Суд тренутно ради са четири од седам судија, а уколико оде Иличковић са троје преосталих неће имати ни кворум за одлучивање. Почетком године пензионисан је судија Драгољуб Драшковић, а раније су те услове стекли Хамдија Шаркиновић и Мевлида Муратовић. За Драшковићеву замјену тек треба да се виде кандидати, док су раније саслушани Илиjа Вукчевић, Сулеjман Гучи, Снежана Jоница, Jадранка Новаковић, Зденка Перовић, Мирjана Поповић, Немања Поповић, Иван Радоjичић и Маjа Шћепановић, који су се пријавили на поновљеном конкурсу.

Уставни одбор jе већ jедном требало да изабере двоjе судиjа, али у томе ниjе успио 15. jула, jер тада ниjедан кандидат ниjе добио потребну већину.

Уставни суд има седам судиjа коjе бира Скупштина на 12 година, двотрећинском, односно тропетинском већином гласова посланика. За судиjу Уставног суда бира се особа из реда истакнутих правника коjа има наjмање 40 година и 15 година радног стажа у правноj струци. Истакнутим правником сматраjу се професори правних наука, судиjе, државни тужиоци, адвокати, нотари, правници коjи раде у државним и органима државне управе и локалне самоуправе, односно локалне управе, као и правници коjи раде у привредним друштвима и правним лицима, коjи уживаjу професионални и лични углед. Поред општих услова, кандидати мораjу имати црногорско држављанство, прописан ниво образовања, морају бити здравствено способни за те послове и имају положен стручни испит за рад у државним органима или правосудни испит.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 04:23