Polomljena ograda ispred katedrale Svetog Tripuna / - FOTO: RADIO KOTOR/B.M.
11/01/2024 u 18:44 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Polomljena ograda ispred katedrale Svetog Tripuna u Kotoru

Predstavnik Kotorske biskupije nas je informisao da su 9. januara zatekli ogradu polomljenu. Mi smo sačinili službenu zabilješku, te o događaju obavijestili Odjeljenje bezbjednosti, izjavila je za načelnica Komunalne policije

Dio kamene ograde na ulazu u katedralu Svetog Tripuna je polomljen, javlja portal Radio Kotor.

Kako je za Radio Kotor saopšteno iz Komunalne policije (KP) Opštine Kotor, njihovi službenici su izašli na lice mjesta i sačinili službenu zabilješku.

- Predstavnik Kotorske biskupije nas je informisao da su 9. januara zatekli ogradu polomljenu. Mi smo sačinili službenu zabilješku, te o događaju obavijestili Odjeljenje bezbjednosti, izjavila je za načelnica Komunalne policije Vesna Balandžić.

Arhitektica Zorica Čubrović koja je bila rukovoditeljka radova na istraživanju, statičkoj, sanaciji i restauraciji katedrale u periodu od 1988. do 2000. godine, danas je pogledala i fotografisala oštećenje.

Za Radio Kotor saopštava da je ograda nastala kada i zvonici, odnosno u restauraciji poslije velikog zemljotresa od 1667. godine, u kojem je bilo oštećeno pročelje katedrale, a stari romanički zvonici srušeni.

- Tom prilikom je i ulazni portal u katedrali bio uništen. Dakle, ova ograda je jedan reprezentativni primjer te vrste uređenja sa baroknom stilskom obradom, kazala je Čubrović.

image

Polomljena ograda ispred katedrale Svetog Tripuna

- FOTO: RADIO KOTOR/B.M.

Dodaje da su oštećenja nastala na mjestima starih „krpljenih“ pukotina.

- Međutim, te pukotine su bile spojene, zatvorene malterima i da bi se ovo desilo morala je biti primjenjena neka sila, podvlači ona.

Navodeći da je oštećenja moguće popraviti, precizira da je potrebno demontirati taj dio ograde.

- To je južni dio sjevernog dijela ograde koji zahvata ugaoni stub i susjedni baluster, kao i dio gornje grede. To treba demontirati, očistiti od starih maltera, spojiti i restaurirati tamo gdje dio, recimo, nedostaje. To su manji djelovi i vratiti na svoje mjesto. Mogla sam da uočim da je svaki baluster vezan u gornjem svom dijelu kamenim čepom za ogradu, što je ovom prilikom razdrmano i treba da se stavi na svoje mjesto, pojasnila je Čubrović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 22:34