/ - FOTO: MJU POLOVIĆ
14/07/2023 u 12:19 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Polović: Cilj je da osiguramo stabilan i siguran sajber prostor za sve građane

Generalni direktor Polović je na početku kazao da Ministarstvo javne uprave preduzima sve neophodne korake i razvija mehanizme kako, bi se osigurao siguran sajber prostor

Generalni direktor za infrastrukturu, informacionu bezbjednost, digitalizaciju i e-servise Dušan Polović, tokom posjete Vašingtonu, govorio je na konferenciji „Zapadni Balkan: Transatlanska i regionalna saradnja - izgradnja snažnijih saveza’’ u organizaciji Transatlantske liderske mreže.

Generalni direktor Polović je na početku kazao da Ministarstvo javne uprave preduzima sve neophodne korake i razvija mehanizme kako, bi se osigurao siguran sajber prostor.

- Naš prioritet je jačanje svijesti o značaju sajber bezbjednosti u cijelom društvu. Kroz obrazovanje i jačanje kapaciteta, stvaramo osnovu koja će nam omogućiti da odgovorimo na sve sajber prijetnje. Takođe, radimo na uspostavljanju sistema ranog upozorenja za blagovremeno otkrivanje i reagovanje na sajber prijetnje. Naš cilj je da razvijemo efikasne mehanizme za zaštitu naše infrastrukture i osiguramo stabilan i siguran sajber prostor za sve građane Crne Gore- kazao je Polović.

Kada je saradnja i efikasnije povezivanje sa SAD i ostatkom Evrope u pitanju,  Polović je istakao da je Crna Gora posvećena svom putu ka Evropskoj uniji, kao i partnerstvu sa SAD i transatlantskim partnerima.

- Bilateralni odnosi i međusobna saradnja Crne Gore i SAD uvijek su bili na zavidnom nivou i kontinuirano gradimo prijateljske veze. Prošle godine, nakon sajber napada na vladinu IT infrastrukturu, Sjedinjene Američke Države dale su snažnu i konkretnu podršku Crnoj Gori. Ovo je ujedno i najbolji primjer naše kvalitetne međunarodne saradnje i čvrstog partnerstva. Takođe, sa ponosom ističem da se Crna Gora pridružila programu Evropske unije „Digitalna Evropa“, što je prekretnica i značajan korak na našem putu ka digitalnoj budućnosti i evropskim vrijednostima- naglasio je Polović.

On je kazao da su u stalnoj komunikaciji i saradnji sa  relevantnim institucijama EU, kao što je Agencija EU za sajber bezbjednost – ENISA.

Polović je učestvovao i na sesiji “Sajber bezbjednost na Zapadnom Balkanu: suočavanje sa izazovima’’, dok su teme ovogodišnje konferencije bile unapređenje regionalne povezanosti; diverzifikacija energije: ka evropskoj energetskoj nezavisnosti i sajber bezbjednost na Zapadnom Balkanu: suočavanje sa izazovima.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 16:16