Лабораторија Дома здравља / -Срђан Бољевић
11/06/2022 u 09:00 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Поништен незаконит тендер Дома здравља Подгорица

У жалби се истиче да је наручилац приликом израде тендерске документације поступио противно начелима обезбјеђивања конкуренције, јер је техничке карактеристике или спецификације предмета, те критеријуме и начин бодовања формулисао тако да се даје предност понуђачу Sуsmex из Jапана, наводи се у рјешењу

Државна Комисија за заштиту права у поступцима јавних набавки поништила је тендер Дома здравља у Подорици вриједан 150.000 еура за набавку медицинског потрошног материjала (реагенси и други потрошни материjал) и одговараjућих анализатора за одређивање хематолошких анализа након жалбе понуђача компаније "Осми ред" Д.О.О Подгорица да је наручилац приликом израда тендерске документације – техничке карактеристике, критеријуме и начин бодовања формулисао тако да се даје предност понуђачу Sуsmex из Jапана. У одлуци Комисије се истиче да су не улазећи у оцјену жалбених навода утврдили da је наручилац, односно Дом здравља учинио битну повреду правила поступка јавне набавке из чл 195 став 1 тачка 3 јер је и поред жалбе компаније "Осми ред" Д.О.О наставио поступак јавне набавке прије доношења рјешења по жалби.

– Поништава се поступак јавне набавке по тендерској документацији набавка медицинског потрошног материјала (реагенси и други потрошни материjал) и одговараjућих анализатора за одређивање хематолошких анализа из разлога навдених у рјешењу Комисије за заштиту права у поступцима јавних набавки. Осми ред је дана 13. маја путем Електронског система јавних набавки (ЕЈСН), преко пуномоћника, Зорана Челебића адвоката из Подгорице, изјавио жалбу тендерској комисији против наведене тендерске документације наручиоца. Жалилац у жалби у битном истиче да је наручилац приликом израде тендерске документације поступио противно начелима обезбјеђивања конкурениције, равноправности, забране дискриминације, економичности и ефикасности употребе јавних средстава јер је техничке карактеристике или спецификације предмета, те критеријуме и начин бодовања формулисао тако да се даје предност понуђачу Sуsmex из Jапана. Истичу да је наручилац у тендерској документацији предвидио да ће у предметном поступку изабрати најповољнију понуду по основу критеријума однос цијене и квалитета, те у оквиру подкритеријума цијена предвидио 40 бодова, док је подкритеријума квалитет предвидио 60 бодова, по параметрима: аспирациони волумен – 30 бодова и посебан режим мјерења и диференцијације леукоцита при прениским вриједностима укупнх леукоцита – 30 бодова. Жалилац истиче да је наручилац намјерно предвидио наведени број бодова како би фаворизовао понуђача с обзиром на то да се и данас у лабораторији наручиоца ради на старим апаратима Sуsmex – истиче се у образложењу рјешења Комисије.

Тражили одређеног понуђача

У тендерској документацији се наводи да се споразум закључуjе на период од 4 (четири) године, са jедним понуђачем, тj. са понуђачем чиjа понуда за прву годину траjања оквирног споразума буде изабрана као наjповољниjа.

– Оквирни споразум се закључуjе са jедним понуђачем на период од 4 (четири) године, у складу са чланом 68 став 3 Закона о jавним набавкама, из разлога што за рад на анализаторима потребних функционалних и техничких карактеристика може да се користи искључиво медицински потрошни материjал за лабораториjску диjагностику одређеног произвођача, те се успоставља одређена диjагностичка процедура за чиjе jе спровођење потребна темељна обука и оспособљеност одговараjућег медицинског кадра, затим из разлога што циjена анализатора и пратеће опреме мора бити укључена у циjену реагенаса и осталог потрошног материjала коjи ће се сукцесивно набављати и испоручивати по поjединачним уговорима у току траjанjа Оквирног споразума, те би закључивање оквирног споразума на краћи период могло довести до проблема у раду диjагностичке лабораторије – наводе у тендеру.

У рјешењу додају и да је жалилац испоштовао процедуру и уз жалбу приложио доказ о уплати 1.500 еура, тачније један одсто од процијењене вриједности набавке.

– Из наведеног чињеничног стања јасно и несумњиво произилази да наручилац није након жалбе жалиоца 13. маја 2022. године обуставио даље активности у овом поступку јавне набавке до доношења одлуке по предметној жалби, већ је омогућио аутоматизовани наставак поступка јавне набавке на начин предвиђен чланом 130 став 10 ЗЈН. Наиме, с обзиром на то да наручилац након изјављивања предметне жалбе није зауставио даљи ток поступка, то је омогућило понуђачима подношења понуда, а тим и ЕЈСН аутоматско отварање истих, сачињавање записника о отварању и аутоматску доставу понуђачима, на који начин је поступио супротно члану 187 ст 1 Закона о јавним набавкама, због чега је овај поступак у цјелости незаконит – наводи се у рјешењу.

Из Дома здравља, на чијем челу се налази Данило Јокић, јуче нам нијесу одговорили на питања поводом поништног тендера.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 17:51