Амбасадорка Попа / - Амбасадорка Попа
26/01/2022 u 12:46 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Попа: Наша је обавеза да охрабримо и помогнемо женама да искористе свој таленат и ослободе потенцијал

Она је истакла да у Црној Гори постоји парадокс и по том питању морамо нешто да урадимо

Наша је обавеза да охрабримо и помогнемо женама да искористе свој таленат и компетенције и ослободе свој потенцијал,  саопштила је Оана Кристина Попа, шефица Делегације ЕУ у Црној Гори која се придружила кампањи „Она покреће бизнис“ коју је покренуо Инвестиционо-развојни фонд у циљу подстицања и афиррмације женског предузетништва и оснаживања жена у Црној Гори.

Амбасадорка Попа је казала да би то користило не само женама, већ и друштву у цјелости и најавила подршку Европске уније. 

 - Кроз предстојећу шему грантова ЕУ, предузетницама ћемо дати прилику да ојачају своје компетенције и промовишу самозапошљавање и стартапове. ЕУ ће финансирати активности које имају за циљ повећање конкурентности и производних капацитета, побољшање развоја производа и услуга, повећање продаје, извоза и вјештина компанија у власништву жена - саопштила је Попа.

Она је истакла да у Црној Гори постоји парадокс и по том питању морамо нешто да урадимо.

 - Жене чине више од половине укупног становништва и има више студенткиња на основним, специјалистичким и мастер студијама. Међутим, мање од једне четвртине предузећа су у власништву жена. Жене чине мање од једне трећине стартап предузетника у земљи. Жене чине већину незапослених” – казала је амбасадорка Попа.

Она је саопштила да раде и на другим предусловима за процват женског предузетништва, те  јачају принцип „једнаке плате за једнак рад“, баве се неједнаком подјелом одговорности када је ријеч о њези и старају се да дјевојке и младе жене буду подједнако присутне у студијама ИКТ и развоју дигиталних вјештина. 

 - Знам да започињање посла може бити изазовно, чак и у савршеним условима, без пандемије и инфлације. Али знам и то да могу рачунати на вашу храброст и посвећеност. Побиједићете у овој борби за једнакост, за добробит свих. Ту смо да вас подржимо на сваком кораку -  поручила  је амбасадорка Попа.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 10:13