Попа / Фото: Иван Петровић Ипе
16/11/2021 u 19:29 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Попа: Преображај РТЦГ у истински јавни сервис је кључна реформа ка ЕУ

Слобода медија и изражавања је важна за демократска друштва, казала је она

Европска унија подржава реформу Радио Телевизије Црне Горе (РТЦГ) у истински јавни сервис, што је важно за развој демократије у друштву и даље приближавање државе Унији, поручила је шефица Делегације ЕУ у Подгорици Оана Kристина Попа.

Она је, на Регионалној конференцији о пођели овлашћења између управљачких/надзорних тијела и менаџмента у јавним медијским сервисима на Западном Балкану, рекла да РТЦГ пролази кроз преображај из државне медијске организације у истински јавни сервис, који би могао испунити највише професионалне стандарде, преноси Мина. 

- ЕУ подржава такав преображај, који видимо као дио кључних реформи владавине права на путу приступања Црне Горе Унији - казала је Попа.

Она је подсјетила колико је слобода медија и изражавања важна за демократска друштва, наводећи да државе чланице ЕУ очекују од земаља Западног Балкана да постигну најбоље стандарде у погледу слободе медија, професионализма и одговорности.

- То ће бити есенцијално мјерило зрелости и отпорности њихових демократија и кључни корак напријед на путу интеграције у ЕУ - додала је Попа.

Учесници Регионалне конференције о пођели овлашћења између управљачких/надзорних тијела и менаџмента у јавним медијским сервисима на Западном Балкану апеловали су на црногорску власт да осигура адекватно, стабилно, независно и предвидљиво финансирање јавног медијског сервиса у Црној Гори.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 00:45