Nišić i Kristina Popa u Tuzima / - MRSS
22/01/2024 u 17:21 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Adaptiran Centar za socijalni rad u Tuzima, za lakši pristup osobama s invaliditetom

Ministarka Naida Nišić i ambasadorka Evropske unije u Crnoj Gori Oana Kristina Popa prisustvovale otvaranju

Pristupačnost je preduslov da osobe sa invaliditetom u potpunosti učestvuju u svim oblastima života ravnopravno sa drugima, navela je ambasadorka Evropske unije u Crnoj Gori Oana Kristina Popa, koja je danas sa ministarkom rada i socijalnog staranja Naidom Nišić posjetila prostorije Centra, povodom završetka projekta „Poboljšanje pristupačnosti javnim ustanovama i centrima za socijalni rad u Crnoj Gori“, realizovanog kroz Jednogodišnji  akcioni program za Crnu Goru za 2018. godinu, u okviru akcije „Podrška vladavini prava i sektoru temeljnih prava“. Ona je istakla da je Centar za socijalni rad u Tuzima jedan od sedamnaest centara za socijalni rad širom Crne Gore kojima je nedavno značajno poboljšan pristup, kazala je

Sredstva u vrijednosti od 606,088.60 eura obezbjeđena su iz pretpristupnih fondova Evropske unije (IPA) što predstavlja kontinuiranu uspješnu saradnju Delegacije EU u Crnoj Gori i Vlade Crne Gore, kao i kontinuitet podrške EU Crnoj Gori za oblast socijalne politike.

Nišić je iskazala zadovoljstvo što prisustvuje ceremoniji svečanog otvaranja radova adaptacije pristupačnosti za osobe sa invaliditetom područnoj jedinici Tuzi, u okviru JU Centar za socijalni rad za Glavni grad Podgorica i kazala da je, osim sredstava koje Crna Gora izdvaja na nacionalnom nivou za podršku osobama sa invaliditetom sa ciljem da im se omogući potpuno uključivanje u život zajednice kojoj pripradaju, značajna i podrška Evropske unije.

- Pomenuti projekat predstavlja veliki poduhvat Vlade Crne Gore usmjeren na poboljšanju pristupačnosti osobama sa invaliditetom javnih zgrada, koji je obuhvatio 17 centara za socijalni rad u Crnoj Gori kao i JU Dječji dom „Mladost“ u Bijeloj, koji su posjedovali tehničke mogućnosti za izvođenje intervencija adaptacije do i pored ulaza u zgradu. Današnji događaj ispred područne jedinice Tuzi je prilika da to predstavimo i da osobama sa invaliditetom i osobama sa smanjenom pokretljivošću omogućimo jednak pristup, istakla je ministarka. 

Ona je navela da je jedan od strateških ciljeva Vlade Crne Gore u oblasti sistema socijalne i dječje zaštite da se preduzmu određene mjere kako bi što više ustanova socijalne zaštite postalo potpuno dostupno osobama sa invaliditetom, imajući u vidu da upravo odnos prema ovom dijelu društvene zajednice pokazuje nivo ukupnog društvenog i civilizacijskog razvoja, te da ne možemo biti zadovoljni time što smo kao društvo postigli na planu ukupnog razvoja, sve dok osobe sa inavaliditetom ne budu statusno izjednačene sa drugima i dok ne kreiramo uslove u kojima će se normalno odvijati njihov svakodnevni život.

- Ovaj projekat je jedan od onih koji mogu doprinijeti njihovom kvalitetnijem životu u Crnoj Gori, a nama predstavlja motivaciju da i u narednom periodu nastavimo da podržavamo različite inicijative i mjere za unaprijeđenje njihovog okruženjenja, istakla je ministarka Nišić.

Popa je takođe izrazila zadovoljstvo prisustvom obilježavanju otvaranja adaptiranog Centra za socijalni rad u Tuzima za lakši pristup osobama s invaliditetom.

- Ovaj Centar je jedan od sedamnaest centara za socijalni rad širom Crne Gore kojima je nedavno značajno poboljšan pristup. Sve ove važne investicije u potpunosti je finansirala EU. Pristupačnost je preduslov da osobe sa invaliditetom u potpunosti učestvuju u svim oblastima života ravnopravno sa drugima. Pristupačni prostori ključni su prvi korak ka postizanju jednakosti. Samo kada osobe s invaliditetom budu mogle da nesmetano pristupaju prevozu, prodavnicama, parkovima ili veb stranicama, biće osnažene da preuzmu potpunu kontrolu nad svojim životima, kazala je Popa.

Ona je navela da sa oko 87 miliona ljudi u EU i oko 11 odsto crnogorskog stanovništva koje se suočava sa invaliditetom, moramo razmišljati o svim mogućim načinima da osnažimo osobe sa invaliditetom, kako bi mogle u potpunosti da uživaju ​​svoja prava i aktivno učestvuju u društvu i privredi.

- Svi smo svjesni da se, uprkos određenom dosadašnjem napretku, osobe s invaliditetom i dalje suočavaju sa značajnim preprekama i u većem su riziku od siromaštva i socijalne isključenosti. Strategija EU za prava osoba sa invaliditetom za period 2021-2030. ukazuje na put naprijed u rješavanju ključnih pitanja kao što su osiguranje pristupačnosti, slobode kretanja i boravka, te aktivno učešće u demokratskim procesima, kazala je Popa.

Ona je istakla nedvosmislenu podršku EU tekućem radu crnogorskih vlasti na deinstitucionalizaciji i reformi sistema procjene invalidnosti.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
15. jun 2024 09:17