Посланици у црногорском парламенту (архива) / IVAN PETROVIC-IPE
17/06/2022 u 16:15 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Поповић (ЛП): Измјенама закона смањити плате функционерима

Посланик ЛП Андрија Поповић казао је да је спреман да подржи измjене Закона о зарадама у jавном сектору коjима би се зараде посланика, министара и осталих високих функционера вратиле на прошлогодишњи ниво

У Црној Гори је, према евиденцији Монстата, од јануара до краја марта рођено 1.644 дјеце, подаци за април, мај и јун нијесу доступни, али сва та дјеца највјероватније неће добити обећане накнаде од 500 или 1.000 еура, зависно од општине у којој су рођена. Чланови 42. Владе, на чијем је челу био Здравко Кривокапић, тврде да новца има. Међутим, у новој 43. Влади, којом руководи Дритан Абазовић, тврде да новца нема, а ради се о пет милиона еура.

Поређења ради, само за повишице по основу програма "Европа сад", група од око 500 најистакнутијих државних функционера добила је око 1,2 милиона за 2022. годину, а Скупштина је у децембру одбила предлог кабинета бившег министра Милојка Спајића да повећање плата функционерима не буде око 200 еура у просјеку, него много мање. Када је требало да се одрекну повишица, сви посланици приликом гласања били су уздржани. Само за 81 посланика повишица кошта државни буџет 194.000 еура у 2022.

Редакција "Дана" контактирала је јуче све посланике у Скупштини, преко њихових мејлова доступних на сајту те институције, са питањима да ли ће се одрећи повишице на плату од око 200 еура коjе су добили преко програма "Европа сад" како би се лашке обезбиjедила средства за накнаде бебама од 500 или 1.000 еура, да ли ће се одрећи вариjабила на плату у корист беба, те у крајњем да ли ће предложити измjене одговарајућих закона како би се обезбиjедило неопходних пет милиона за наканде за бебе. Одговор преко мејла добили смо од свега три посланика, Марка Милачића из Праве Црне Горе, Максима Вучинића из Радничке партије и Андрије Поповића из Либералне партије, чак 11 посланичких мејлова није било у функцији иако стоје на сајту Скупштине као доступни контакт за грађане и медије. Тако да смо на крају од 81 посланика добили изјаву од пет, који немају ништа против накнада за бебе, а само један директно одговара да је за то да се посланицима и функционерима смање плате.
Неколико посланика нам се јавило путем телефона, неки из здравствених разлога нису били у прилици да дају изјаве, као што је случај са Борисом Мугошом из Социјалдемократа, али је он обезбиједио саговорника из странке, док потпредсједница Скупштине и посланица Демократског фронта Бранка Бошњак није могла да да изјаву због обавеза које је имала. Посланик Либералне партије Андрија Поповић казао је да је спреман да подржи измjене Закона о зарадама у jавном сектору коjима би се зараде посланика, министара и осталих високих функционера вратиле на прошлогодишњи ниво и тиме послали поруку да су наjодговорниjи у држави спремни да стегну своj каиш, у корист катастрофалног демографског раста у Црноj Гори.

– Као посланик не примам вариjабилу на плату, иста jе плата током циjеле године. Очекуjем да ће велики посланички клубови предложити измjене закона како би се обезбиjедила неопходна средства, ми ћемо то подржати, а постоjи начелан договор да се код ребаланса буџета, вjероватно краjем jула, питање накнада за бебе риjеши – изјавио је Поповић.

Марко Милачић поручује да су Права Црна Гора и он као њен представник у парламенту много пута до сада конкретно показали да су ту за оне коjима jе помоћ, па и финансиjска, потребна, иако у Скупштини има клубова коjи имаjу далеко већи броj посланика, али се никада, или риjетко, нису одазивали њиховим и апелима jавности за помоћ онима коjима jе помоћ наjпотребниjа.

– Тако ће бити увиjек што се Праве Црне Горе тиче и у овом и у свим другим случаjевима гдjе jе неопходно показати одговорност и солидарност. Међутим, убиjеђен сам да jе права адреса за ово Влада Црне Горе коjа jе управо одлучила да закине новорођенчад, док, са друге стране, промптно, на jедан миг, обезбjеђуjу додатна средства предсjеднику Црне Горе Милу Ђукановићу, док су додатно вишемилионски оптеретили буџет са десетак нових министарстава, десетинама нових савjетника и службеника при кабинетима, док шаљу новчану помоћ хиљадама километара одавде, док се разбацуjу на сваком кораку. Иако средства постоjе, нова Влада ће остати упамћена и по томе што закида на промоциjи оног наjважниjег за сваку земљу, а то jе промоциjа и поспjешивање рађања. Ово jе без дилеме jедан од наjсрамотниjих потеза нове нелегитимне власти, што ово друштво ни по коjу циjену не смиjе да прихвати, по циjену протеста цjелокупних породица, jер ако њих ниjе брига, а видимо да ниjе, за озбиљну и визионарску "породичну" политику, грађане дефинитивно jесте. Нећемо дозволити да дjеца Црне Горе чекаjу ребалансе. Ребалансе нека чекаjу министри, Ђукановић, њихова многоброjна свита, а будућност ове земље, а то су дjеца, сада и одмах ће морати да добиjу накнаде – наводи Милачић.

Максим Вучинић каже да недостатак новца за исплаћивање накнада за новорођенчад представља реалан проблем коjи захтиjева потпуну посвећеност Министарства финансиjа како би се ово питање на наjбољи могући начин риjешило.

– Оно што могу да кажем jесте да се очекуjе од министарства да пронађе наjбоље рjешење коjе ће бити дугорочно и одрживо, а коjе ће доказати да jе наша држава у стању да се побрине за оне коjима jе њена помоћ наjпотребниjа, а то су наjмлађи коjи су наша будућност. Ако би jедно такво рjешење подразумиjевало и смањење плата високим државним званичницима, онда jе свакако потпуно реално да се то рjешење подржи, jер би свима нама jавни интерес морао бити испред личног, а ова врста помоћи jе свакако у jавном интересу. Када кажем свима онда мислим на све високе званичнике, без обзира из коjе политичке опциjе долазе, истакао је Вучинић.

Посланица Грађанског покрета УРА Божена Јелушић каже да је спремна да подржи сваку иницијативу коjом би се обезбиjедила недостаjућа средства за социjална давања у Црној Гори.

Њена колегиница из Демократског фронта Маја Вукићевић истиче да је, нажалост, много социjално угрожених у Црноj Гори и сматра да би требало урадити анализу и усмjеравати новац онима коjима jе наjпотребниjи.

– Лично сам спремна да учествуjем у измjенама закона, али сматрам да би било добро да сви посланици заjедно предложе jедан такав акт. Такође, не могу баш ни сви посланици увиjек бити таргетирани, jер jе одговорност код овог питања на извршноj власти и Влада има механизме да риjеши ово питање. Видите да се налази новац за помоћ Украjини, док за социjално угрожене грађане Црне Горе нема новца. Много се ненамjенски трошило у претходних тридесет година, Црна Гора и њени грађани су осиромашени и нажалост имамо много грађана коjи су у стању социjалне потребе. У Црноj Гори на хиљаде различитих функционера имаjу много већа примања од посланика и треба размишљати и о умањењу тих накнада – истакла је Вукићевић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 07:50