Поповић Самарџић / LAZAR RUZIC
28/05/2022 u 13:20 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Поповић Самарџић: Корумпирани синдикалци неће одлучивати о зарадама љекара

Предсједница Синдиката здравства Црне Горе интерниста Љиљана Кривокапић није хтјела да коментарише наводе о корумпираности синдиката, поручујући да синдикат на чијем је челу неће дозволити да средњи медицински кадар буде изостављен законом

Предсједница Синдиката доктора медицине Милена Поповић Самарџић поручила је да неће дозволити да се угрози примјена новог Закона о зарадама у јавном сектору, којим се додатно повећавају плате љекaрима, иако из Синдиката здравства тврде да се на тај начин дискриминишу остали медицински радници. Она истиче да се противе утврђивању коефицијената кроз грански колективни уговор, због, како тврди корумпираности синдиката. Поручује да не желе бити таоци преговара челника репрезентативних синдиката који су, како каже, у последњих 15 година имали прилику да унаприједе положај медицинских радника.

Плате љекарима по новом Закону о зарадама у јавном сектору, чија примјена почиње од 1. јуна, биће увећане додатно за око 400 еура. Овим законом није обухваћен средњи медицински кадар.

– Наш став jе да се зараде не требаjу уређивати гранским уговором управо због корумпираности синдиката. О нашим зарадама треба да одлучују у Скупштини као што jе то урађено у децембру. И кроз ту одлуку треба да се очитава однос политике према горућим питањима какво jе одлив и недостатак љекара, правовремена здравствена заштита... Ако се на било коjи начин угрози примjена изгласаног закона, неминовна jе реакциjа љекара. Проблеме треба рjешавати у односу на приоритете – истиче Поповић Самарџић.

Павићевић: Нека наброји успјехе, осим борбе за кључеве Коморе

Предсједник Синдиката здравства Владимир Павићевић казао је "Дану", поводом тврдњи Милене Поповић Самарџић, да је позива да наброjи све своjе успjехе, осим нарушавања угледа љекарске професиjе борбом за кључеве од канцелариjа Љекарске коморе.

– Што се тиче плата љекара, Синдикат здравства се бори за повећање зарада свима у здравственом систему на праведан начин. Љекари мораjу имати добре зараде ако желимо да их сачувамо, али ми то желимо да постигнемо на праведан начин, заjедно са свим осталима у систему. Jер ако ниjе тако, онда треба организовати синдикате средњег медицинског кадра, вишег медицинског кадра, високог медицинског кадра, немедицинског кадра, итд. Зашто Синдикат доктора и Љекарска комора не обjаве колике су зараде поjединих љекара у Црноj Гори и направе анализу утицаjа увећања коефициjената на постоjеће зараде, када већ то неће да ураде Министарство здравља и Фонд здравства. Ово исто се односи и на универзитетске професоре. Зашто се не боре да се уреди систем обрачуна зарада и да престану злоупотребе. Зашто се криjу те плате ако су поштено зарађене. Синдикат здравства се увиjек борио и бориће се за праведна рjешења – каже Павићевић.

Поповић Самарџић појашњава да је Црна Гора jедина земља на свиjету у коjоj се репрезентативни синдикати здравства залажу за смањење зарада оних чиjе интересе наводно заступаjу.

– Тиме само потврђуjу чињеницу да овакве синдикалне организациjе никад више не смиjу утицати на питања коjа се тичу интереса љекара. Ово раде управо они коjи за 15 година нису успjели повећати зараде више од 10 до 15 одсто, док су своjу имовину и зараду врло успjешно увећавали. Сада "репрезентативни" приjете штраjком, не како би средњем медицинском кадру повећали зараде, него како би љекарима смањили зараде! Стога, позивамо све запослене да, у правноj служби своjе установе, провjере коjоj синдикалноj организациjи припрадаjу и да се испишу из чланства организациjа коjе раде у корсит ваше штете, коjи у успjесима других не виде своjу преговарачку шансу, већ само наносе штету. Самостални синдикат здравства Црне Горе, Синдикат здравства Црне Горе. Желимо вас упозорити и да постоjи могућност да сте од стране правне службе ваше установе, без ваше сагласности, учлањени у горе наведене синдикалне организациjе. Уколико никада ниjесте попунили приступницу за учлањење у неку синдикалну организациjу, а одбиjа вам се накнада за чланство, вjероватно сте без вашег знања приjављени у неку синдикалну организациjу – поручује Поповић Самарџић.

Предсједница Самосталног синдиката здравства Црне Горе Љиљана Кривокапић одговорила је да неће дозволити да средњи медиицнски кадар не добије повећање од јула. Кривокапићева није хтјела да коментарише наводе Поповић Самарџић о корумпираности синдиката.

– То је дискриминација, ми смо сви тим у раду сходно нивоу образовања. Наши синдикати су успјели у протекле три године да повећају плате за 45 одсто, од јануара ове године 30 процената и прије двије године 15 одсто. Јасно је ко је како радио. Понављам да ћемо тражити разговоре са министром здравља Драгославом Шћекићем – каже Кривокапићева.

По новом пропису који ступа на снагу 1. јула доктору медицине ће бити коефицијент сложености посла као предсједнику Суда за прекршаје износити 15,99, специјалисти као 19,02, а љекару супспецијалисти 20,75, као замјенику Заштиника људских права и слобода.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
17. april 2024 02:33