Поповић / Фото: Архива
18/12/2021 u 21:44 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Поповић: Смјена Кљајевић нема везе с политиком, ставови су јој трагикомични

Њена смјена има везе само и искључиво са њеним неадекватним способностима, тврди он

Смјена бивше директорице Националних паркова Јелене Kљајевић апсолутно нема никакве везе са политиком, или припадношћу овој или оној партији, већ искључиво са њеним неадекватним способностима и резултатима за позицију коју је обављала, тврди предсједник Управног одбора Националних паркова Небојша Поповић.

Кљајевић најавила тужбе против Кривокапића, Митровића: Трпјела сам опструкције

Кљајевић је, подсјетимо, на данашњој конференцији саопштила да је Владино образложење њене смјене веома спорно и злонамјерно, а такође је најавила и најавила тужбе против премијера Здравка Кривокапића и министра екологије и просторног планирања и урбанизма Ратка Митровића.

Он је истакао да њени ставови изнијети на данашњој конференцији за новинаре сами по себи не заслужују никакав озбиљан коментар.

Навео је да трагикомично констатације да су Кривокапић и Митровић вршили опструкције њеног рада.

- То једино говори да је неко очигледно у читавој причи себи дао превише на значају- истакао је Поповић. 

Према његовим ријечима, беома је индикативно да Кљајевић готово уопште да и није поменула суштинске разлоге за њено разрешење, а то су потенцијално бројне незаконитости у раду директорице.

- Наиме, Kљајевић је без зњања и одлуке УО који је главни орган управљања предузећем, прекршила Статут тиме што је отворила угоститељски објекат на Скадарском језеру којом приликом је, према материјалу који је УО добио на увид, потрошено 105.407 евра, без икаквог тендера и мимо система јавних набавки предузећа. Ако је познато да државна и јавна предузече не смију практично да набаве ни обичну оловку без тендера и одговарајућих процедура, онда је јасно о чему је ријеч, када неко ко је директор једне државне фирме на своју руку отвара ресторан.  Такође, УО је утврдио да је директорица одређеним запосленим лицима додјељивала коефицијенте за зараде запослених без јасних критеријума и супротно важећем Kолективном уговору из 2011, што осим што је произвело снажан осјећај неправде код великог броја запослених, је такође у супротности са Законом о зарадама запослених у јавном сектору.  Поред тога што су и већ овако наведене крупне незаконитости, уз потпуно одбијање директорице да сарађује са УО који је именовала Влада (између осталог и због важне контролне улоге УО), саме по себи довољне да се размишља о смјени било код државног функционера, Kљајевић је такође као директор пропустила да за читаво вријеме свог мандата уплаћује порезе и доприносе на лична примања запослених, па се ЈПНПЦГ сада налази у веома тешкој ситуацији јер му пријети блокада рачуна од стране Управе прихода и царина. Ако се нешто хитно не предузме упитна је већ следећа плата- навео је Поповић у саопштењу. 

Поповић тврди да је забрињавајућа ситуација у НП Скадарско језеро и да ће 2021. годину заврштити у дебелом минусу

- О томе је излишно говорити.  Оно што је важно нагласити је да је крајње вријеме да се коначно прекине са праксом да се сопствена неспособност и неуспјеси желе пребацити на политички терен, као и да се за то приде оптуже премијер, министар или неко други од високих државних функционера. Управо је дјеловање Владе и ресорног министра  Митровића у овом конкретном случају најбољи примјер како би требали да реагују одговорни државни званичници у Црној Гори. А о томе да је неко политички инструисан заиста је дегутантно говорити слободним људима. То оставимо онима којима је то начин живота- закључио је Поповић. 

Поповић је,подсјетимо, за предсједника Управног одбора Националних паркова постављен након што је Влада смијенила Марину Јочић из Демократског фронта (ДФ).

Јочић је дужности разријешена након што је Kривокапића назвала “обичном, лажавом, издајничком трањом”.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 14:22