доктор Медан / - фото КЦЦГ
06/02/2022 u 10:21 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Порођајима у јануару присуствовало 14 партнера

- Партнер на порођају би требало да буде смирен и стрпљив, пун подршке и да свједочи напорима кроз које трудница пролази - напомиње др Медан

Током јануара ове године порођајима у Клиничком центру Црне Горе (КЦЦГ) присуствовало је 14 партнера, а углавном су то били очеви. У посљедња четири мјесеца прошле године у сали је уз породиљу било 25 партнера, саошштили су из ове здравствене установе

В.д. директора Клинике за гинекологију и акушерство КЦЦГ, др Срђан Медан, казао је за да све труднице и њихове партнере охрабрују у намјери да присуствују порођају. Сматра се, како је рекао, да је улога оца у првим годинама живота неизмјерно важна за правилан развој мозга новорођене бебе.

 - Присуство оца на порођају има бројне позитивне ефекте, а његово присуство и укљученост како на порођају, тако и на прегледима током трудноће, ствара дубљи и интимнији однос са новорођеном бебом, као и са мајком новорођене бебе -  рекао је др Медан.

Др Медан напомиње да је улога оца, односно супруга, да својим присуством олакша сами чин порођаја, створи пријатну атмосферу и осјећај присуства блиске особе.

 - Статистика је показала да ови ефекти имају позитиван утицај на порођај, смањују ризик од компликација и потребу за додатним интервенцијама током порођаја. Већина мушкараца наводи присуство на порођају свог дјетета као позитивно искуство и описује га као 'најзначајнији дан у животу'. Ипак, мањи број то наводи као непријатно искуство, које није унаприједило њихов однос са дјететом или супругом - рекао је др Медан. 

Истиче да је од септембра прошле године до 1. јануара ове било 25 партнера на порођају.

 - Најчешће су били присутни очеви, у неколико наврата сестре или куме, и два пута психолог. Током јануара ове године смо имали 14 партнера на порођају. Такође, углавном су у питању били мужеви, тј. очеви новорођених беба - појаснио је др Медан.

Пандемија је, како је појаснио, дефинитивно негативно утицала на број присутних партнера.

 - На почетку пандемије, током 2020. године, је била потпуно укинута могућност присуства, а током 2021. године враћена је могућност присуства, али уз посједовање негативног теста на коронавирус, који је потребно да изваде прије него што уђу у породилиште. За присуство на порођају је довољно да партнер уради ПЦР или брзи антигенски тест прије уласка у породилиште и да своје присуство најави путем мејла, главној сестри породилишта - рекао је др Медан.

Уколико планирају да присуствују порођају, партнери би требало да се припреме и информишу о нормалном току и фазама порођаја, као и о могућим интервенцијама и дешавањима у породилишту, како би негативне ефекте од непознатог свели на минимум.

 - Партнер на порођају би требало да буде смирен и стрпљив, пун подршке и да свједочи напорима кроз које трудница пролази -  напомиње др Медан

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 18:43