/ - FOTO UDRUžENJE RODITELJA
31/08/2023 u 16:30 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Porodični karavan u subotu u Šavniku i na Žabljaku

Iz Udruženja Roditelji saopštili su da je porodični karavan dio projekta koji realizuju u saradnji sa UNICEF-om i uz finansijsku podršku Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori

Porodični karavan, u okviru kojeg će djeca moći da se zabave, a roditelji dobiju informacije o temama razvoja i zdravlja najmlađih, počeće ovog vikenda u Šavniku i na Žabljaku, a naredna tri mjeseca obići će sve opštine.

Iz Udruženja Roditelji saopštili su da je porodični karavan dio projekta koji realizuju u saradnji sa UNICEF-om i uz finansijsku podršku Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori.

Cilj karavana je, kako su naveli, uključivanje i osnaživanje lokalnih zajednica da obezbijede uslove neophodne za optimalan rast i razvoj djece.

„U toku karavana planirano je nekoliko različitih tematskih aktivnosti koje će doprinijeti boljem informisanju roditelja o važnim temama koje se odnose na rast i razvoj djece, kao što su imunizacije, ishrana, dojenje, značaj kontakta, igre i ograničavanja upotrebe tehnoloških sredstava koja nijesu namjenjena djeci“, kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, karavan u Šavnik stiže u subotu, u 11 sati, a u 17 sati dolazi do Žabljaka.

Na Žabljaku će se karavanski tim družiti sa roditeljima i djecom na gradskom trgu, a u Šavniku kod kuće Pekića, u blizini trga.

Iz Udruženja Roditelji kazali su da će, u slučaju loših vremenskih uslova, karavanska dešavanja biti održana u postorijama lokalnih centara za kulturu.

„Porodični karavan će na put kretati svake subote, u periodu od 2. septembra do 25. novembra, a plan je da svaki put obiđe po dva grada i da se tokom posjete organizuje mini porodični događaj“, navodi se u saopštenju.

Iz Udruženja Roditelji rekli su da će u toku dvosatnog programa biti održane animatorske tačke i kreativno - edukativne radionice za djecu i da će karavanski tim roditelje upoznavati sa ključnim stavovima struke u vezi sa rastom i razvojem djece i informisati ih gdje mogu dobiti provjerene i tačne informacije o tim temama.

Oni su kazali da je planirano da karavanske programe otvore predstavnici opština, UNICEF-a i Udruženja Roditelji, kao i Instituta za javno zdravlje, čiji će ljekari biti dio tima i na raspolaganju tokom dvosatnog boravka karavana za sva pitanja i nedoumice u vezi sa tim temama.

Nakon toga će, kako su rekli iz Udruženja, za djecu i roditelje biti organizovane radionice i animatorske tačke, pa će djeca imati priliku da “uposle prstiće” kroz kreativno izražavanje.

„Tako će raditi na finoj motorici, vježbati preciznost i kreativnost kroz igru i druženje sa vršnjacima“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da će, osim toga, poseban kutak biti opremljen didaktičkim kockama i Sova igračkama koje su posebno dizajnirane za mlađu djecu, u cilju razvoja spretnosti, logike, krupne i fine motorike.

„Istovremeno će animatori kroz različite animatorske tačke i igru sa djecom raditi na snaženju saradnje, timskog duha, i promociji ranog razvoja“, dodaje se u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. maj 2024 08:44