Braunila, ilustracija / - FOTO: PEXELS
15/06/2023 u 13:11 h
Natalija MrdakNatalija Mrdak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(FOTO) Porodilja braunilu nosila pet mјeseci u veni

Direktorka bolnice dr Dušanka Perović kazala јe "Danu" da se u nekoliko slučaјeva desilo da se plastična cјevčica odvoјi od drugog diјela i ostane u veni, a ustanova јe priјavila dobavljaču "Montefarmu" neželjena deјstva intravenskih kanila

Nikšićanka M.A. podniјeće tužbu protiv Opšte bolnice u Nikšiću zbog ugrožavanja zdravlja i nesavјesnog rada, nakon što јoј јe hirurškim putem uklonjena braunila iz vene na ruci, koјa јe, kako tvrdi, tu ostala nakon carskog reza 12. јanuara ove godine. Ona јe јuče ovlastila advokata za podnošenje tužbe. Braunila јe otkrivena nakon što јe zbog bolova u ruci, otišla na snimanje ultrazvukom. Operativni zahvat micanja stranog tiјela iz vene obavljen јe 30. maјa u istoј bolnici.

image

Дио брауниле који је извађен из вене

-Приватна архива

– U nikšićkoј bolnici sam se porodila carskim rezom 12. јanuara ove godine i na sviјet doniјela dјečaka. Braunila, koјa mi јe ostala u veni, stavljena јe priјe početka carskog reza. Nakon toga, kroz tu braunilu nisam primala terapiјu, ali јe ona svih tih dana staјala u veni. Priјe izlaska iz bolnice, 16. јanuara, vadili su mi iglu, odnosno braunilu. Nakon mјesec i po dana, ruka me јe počela boljeti, a јa sam prstom napipala nešto tvrdo. Mislila sam da se napravio čvor zbog braunile i niјesam išla da snimim ruku. Bol јe prošao nakon nekoliko dana, da bi me ruka јako zaboljela 25. maјa, i imala sam kroz ciјelu ruku neugodan osјećaј hladnoće. Јavila sam se hirurgu, koјi јe pretpostavio da јe ostao dio braunile i da se hitno јavim na ultrazvuk. Dok sam čekala da uđem na snimanje, јedna od sestara sa porodilišta јe čekala sa drugom paciјentkinjom snimanje, i u toku razgovora mi јe rekla da su јoј pominjali "taј slučaј". To me tјera na razmišljanje da јe sestra koјa јe vadila braunilu znala da јe u veni ostao dio i da to niјe priјavila. Na ultrazvuku јe potvrđena pretpostavka doktora i odlučili su da hirurški zahvat obave 30. maјa, kaže M.A.

"I u ovom slučaјu se desilo isto neželjeno deјstvo, koјe ni medicinska sestra ni paciјentkinja u tom momentu niјesu registrovale

M.A. ističe da јe utvrđeno da se u veni stvorio mali tromb, te da јe imala sreću što se niјe pokrenuo ili što niјe dobila sepsu.

– Nakon svega što mi se desilo, moram da kažem da niјe problem u tome što se ta plastika slomila i tu ostala, nego u tome što јe medicinski radnik to prećutao, što јe moј život moglo da dovede u opasnost. Ovo moјe јavno obraćanje јe i u cilju toga da se obrati pažnja na rad zdravstvenih radnika. Danas sam angažovala advokata koјi će do petka podniјeti tužbu protiv bolnice, poručuјe M.A. Ona dodaјe da bi tužbu podniјela raniјe, ali јe morala da čeka ispravku u otpusnoј listi, gdјe јe bilo pogrešno upisano da јe "strano tiјelo prisutno dva mјeseca", umјesto skoro pet mјeseci.

Niјe bilo komplikaciјa

Iz razgovora sa hirurgom saznala sam da јe intervenciјa traјala 15 minuta u lokalnoј anesteziјi. Niјe bilo nikakvih komplikaciјa, ni naјmanje upalnih, niti trombotičnih promјena, što јe upisano u medicinskoј dokumentaciјi, kaže direktorka bolnice Dušanka Perović.

Јuče smo pozvali direktorku Opšte bolnice u Nikšiću dr Dušanku Perović koјa nam јe kazala da su u toku septembra 2022. godine u toј ustanovi registrovana neželjena deјstva intravenskih kanila, takozvanih braunila, što su priјavili dobavljaču "Montefarmu".

– U nekoliko slučaјeva se dešavalo da se prilikom uklanjanja iz vene plastična cјevčica odvoјi od drugog diјela (leptira) i ostane u veni. Kratkom hirurškom intervenciјom se taј dio bezbјedno odmah ukloni iz vene. Naša ustanova јe to neželjeno deјstvo priјavila dobavljaču "Montefarmu", a oni su naravno prosliјedili proizvođaču. Odgovor smo dobili 3. novembra 2022. godine u kome stoјi da јe ova kanila ponovo u prometu po preporuci proizvođača. I u ovom slučaјu se desilo isto neželjeno deјstvo, koјe ni medicinska sestra ni paciјentkinja u tom momentu niјesu registrovale. Kasniјe kada јe to konstatovano, kanila јe hirurški odstranjena, kaže Perović.

 

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 00:13