Pokret evropa sad / - PES
19/05/2024 u 11:31 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Poslanice PES-a: Osuđujemo skandalozno ponašanje Stamatovića prema novinarki, klasični čin seksizma

Osuđujemo skandalozno ponašanje profesora dr Aleksandra Stamatovića, koji je docent na Filozofskom fakultetu Univerziteta Crne Gore, tokom gostovanja na TV Adria u emisiji sa Irenom Tatar "Neki to vole vruće", saopštile su poslanice PES-a.

- Profesor dr Aleksandar Stamatović je svojim komentarom "gdje je gledao tokom cijele emisije" ponizio novinarku i sve žene u Crnoj Gori. Klasični čin seksizma, koji vrijeđa ljudsko dostojanstvo i narušava ljudska prava. Naglašavamo da posebnu težinu ima kada dolazi od profesora i to crnogorskog Univerziteta, navodi se u saopštenju.

Upozorili su na posledice zbog ovakvih poruka, prije svega mladim ljudima i studentima.

- Ne prihvatamo da se ovakva situacija podvede pod "šala" niti bilo kakva druga forma "opravdanja" - ili ga možda uopšte neće biti?   Što je najgore od svega, u javnom prostoru, sve je učestalije seksističko i mizogino ponašanje i to bez sankcija i nažalost sa malim brojem osuda. Gotovo da su postali uobičajeni govor mržnje i rodno zasnovano nasilje nad ženama u politici i javnom životu, navode poslanice Pokreta Evropa sad.

ističu da je neophodna hitna reakcija na svim nivoima, od medija i obrazovnog sistema, do rješavanja govora mržnje kroz izmjene zakonodavstva. 

- Osuđujemo ovakvo ponašanje u javnom prostoru jednog profesora i svaku sličnu poruku, bez obzira sa koje adrese dolazi, zaključuje se u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu

Izdvojeno

27. jul 2024 01:11