Један од десетина протеста мајки због укидања надокнада / Један од десетина протеста мајки због укидања надокнада-Један од десетина протеста мајки због укидања надокнада
26/12/2021 u 18:00 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Посланици се играjу са надом народа, маjке спремне да опет протестуjу

Нема ни jедан jедини разлог да маjке не почну у jануару предавати своjе захтjеве за повраћај накнада, јер ако има, онда смо дебело заглибили, казала је Жељка Савковић

Демократска Црна Гора предала је амандмане на предлог три закона које су они предложили. Тим амандманима се предлаже одлагање давања накнада мајкама по основу материнства од 1. априла, а увођење додатака за сву дјецу и повећање минималних пензија од 1. октобра. Саговорници "Дана" наводе да је јасно да се не може све дати одмах, али да није у реду да се народу даје нада и онда се све мијења из дана у дан, јер не разумију сви скупштинске процедуре и да одлуке одбора нијесу коначне до пленума. Наиме, одбори су подржали враћање накнада мајкама, додатке и повећање пензија, али је у Влади дошло до промјена услед захтјева Демократског фронта да се Влади ускрати могућност за евентуално задужење и најава да неће подржати повећање акциза, јер Министарство финансија и социјалног старања није у расходној страни имало у виду нове трошкове.

”Предати амандмани коjима се предлаже да се исплате накнада по основу материнства одложе за 1. април, а дjечjи додаци и повећање пензиjа почну од 1. октобра 2022. године

Координатор мајки Жељка Савковић истиче да је парламентарна већина током расправе на пленуму најавила подршку враћању накнада мајкама од јануара и "мајке чврсто вjеруjу да ће закон бити изгласан следеће недјеље". Она наводи да су до сада сви говорили да новца за маjке има, да jе обезбиjеђен не само за наредну, већ и за годину на измаку.

– Сада се одjедном потеже прича да новца нема. Ко ту не говори истину, маjке не знаjу, jер нити сjедимо у Влади, нити у парламенту. Не можемо ни да знамо колико средстава треба за маjке, док се не предаjу захтjеви. С обзиром на то да jе од jуна до данас било довољно времена да се анализира ситуациjа и стање на терену, не знамо зашто то ниjе урађено и зашто сада мора да се чека jош неколико мjесеци. И ако одjедном нема новца за исплате накнада од почетка година, ко нама гарантуjе да ће га бити у априлу – каже Савковић за "Дан".

”Заиста се надам да се неће поновити ситуација као што смо је имали да се народу нешто да, па одузме, као на примјер накнаде мајкама, каже Кристина Михаиловић

Она истиче да не види ниjедан оправдан разлог да мајке од јауара не почну да предају захтјев за надокнаде и већ у фебруару приме прве исплате.

– Маjке су биле стрпљиве оволико времена, излагале своjе здравље и животе ризику, упорно протестовале годинама. Па ако од одлагања исплате накнада зависи повећање минималне зараде и побољшање стандарда хиљаде грађана Црне Горе, спремне су и оваj пут да жртвуjу себе. А Влада и сви посланици у Скупштини Црне Горе нека се запитаjу да ли маjке увиjек мораjу да буду жртвена jагњад? Жртвовала нас jе сурово претходна власт, надамо се да ће се ова ипак пониjети другачиjе – навела је Савковић.

Она је јуче на фејсбуку објавила низ питања новој власти, а испод објаве су бројне кориснице писале да треба опет протестовати, да их власт психички малтретира и мучи, а било је и коментара да су се узалуд надале, јер су опет жртве само још једне игре.

Предсједница Удружења "Родитељи" Кристина Михаиловић наводи да су многи грађани већ разумијели да су додаци за сву дјецу усвојени и да исплата почиње од јануара. Она истиче да није у реду да се грађанима даје нада, а онда им се узима, јер се покушава стварност представити бољом него што јесте.

image

Кристина Михаиловић

-Удружење Родитељи

– Не знају сви како функционише Скупштина и да је неки акт само предлог који се у међувремену може мијењати. Разумијемо да се нема, да се не може све одмах, али ово је играње с надом грађана. Обећали су фазно увођење дјечјих додатака, онда одједном имамо додатке за сву дјецу, сада извјесно имамо одлагање. Заиста се надам да се неће поновити ситуација као што смо је имали да се народу нешто да, па одузме, као на примјер накнаде мајкама – каже Михаиловић.

Давање времена за консолидацију финансија

Посланик Демократа Данило Шарановић казао је "Дану" да су предложени амандмани компромис којима се не мијења суштина њихових предлога, али се Влади даје времена за консолидацију финансија.

– Пошто је Влада морала да уклони из Закона о буџету одредбу којом се оставља могућност за задужења они су рекли да одбијају све амандмане парламентарне већине. Такође, због приче да не постоји подршка за повећање акциза ситуација на приходовној страни је промијењена и овај наш предлог је компромис да се да времена за консолидацију финансија. Средства за мајке већ постоје у буџету, а што се тиче додатака и повећања минималних пензија ту не постоји велики фискални утицај и он износи свега око седам милиона. Односно 4,4 милиона за додатке и 2,7 за пензије – наводи Шарановић.

Он је истакао да је у питању само краће одлагање примјене права, како не би постојали проблеми у исплатама.

За Момчила Јоксимовића из Партије пензионра одлагање повећања пензија, посебно оних минималних је неприхватљиво. Он истиче да су пензионерима од 2010. пензије у просјеку повећаване за еуро, те да је већина те популације доведена на просјачки штап.

image

Момо Јоксимовић

-INTERNET

– Пензионери имају убједљиво најгори положај у Црној Гори, имате око 70.000 људи који примају просјечну пензију од око 270 еура, док непуних 150 прима преко 16.400. Ти људи не издржавају само себе него цијелу породицу, ако питате како ја не знам. Заиста није у реду да се увијек каже да за пензионере нема, зато пензије треба да се повећају што прије и без одлагања и да се престане са игром судбинама толиког броја људи – истиче Јоксимовић.

Он наводи да велике пензије и не треба повећавати, већ само оне најниже, јер људи су доведени на руб опстанка већ дуже вријеме, а цијене свега "су отишле у небеса".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 02:38