Митровић / Фото: Иван Петровић Ипе
03/12/2021 u 08:36 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Посланику ДПС-а омогућен приступ повјерљивим подацима

Министарство финансија поднијело пријаву против директора Центра за социјални рад Ненада Мијушковића

Суспендовани директор Центра за социјални рад Никшић, Плужине и Шавник Ненад Мијушковић омогућио је посланику Демократске партије социјалиста (ДПС) Ивану Митровићу увид у Информациони систем социјалног старања, због чега је Министарство финансија и социјалног старања против њега поднијело кривичну пријаву Основном и Специјалном тужилаштву јер тврде да је у питању незаконита и недозвољена радња.

Из Основног тужилаштва у Никшићу "Дану" су казали да је покренут извиђај поводом пријаве министарства.

Документација, у коју је "Дан" имао увид, показује да је Митровић 21. априла од Центра у Никшићу тражио да му се омогући увид или доставе подаци из информационог система за потребе израде докторске десертације, те је истакао да ће подаци бити кориштени само у научне сврхе.

Не може да даје изјаве

Мијушковић је јуче у изјави за "Дан" казао да не може давати никакве изјаве јер је под суспензијом.

– Није да нећу да вам дам изјаву, него не могу – казао је Мијушковић.

Посланик ДПС-а Иван Митровић је рекао да је податке и приступ подацима тражио због израде докторске десертације и да су му информације биле потребне само у научне сврхе и ни за шта друго.

Категорички је негирао да је сазнања која је добио из система дијелио са партијом за потребе израде саопштења.

– Никада ниједан податак није искориштен за саопштења, већ само за докторску десертацију коју радим, значи у научне сврхе. Не знам зашто уопште пишете о томе, то је дегутантно – казао је Митровић, додајући да има писану сагласност од сваког корисника којег користи у истраживању, а посало је и фотографију једне такве сагласности путем "вајбера" која није била потписана, а потом је избрисао послате поруке.

Међутим, у министарству сумњају да су подаци кориштени и у друге сврхе, јер су се у неким саопштењима ДПС-а појављивали подаци који нијесу били јавно доступни.

image

Мијушковић

Фото: Дан

Центар је истог дана када је поднесен захтјев омогућио Митровићу да сваког радног дана од осам до 15 часова има увид у систем, али министарство је 26. новембра ставило ван снаге то одобрење, наводећи да су подаци о корисницима социјалних давања дати неовлаштеном лицу. Министарство је 29. новембра поднијело пријаву никшићком и специјалном тужилаштву у Подгорици, тражећи да они предузму радње из своје надлежности.

– Митровићу се актом Центра за социјални рад, коју потписује Мијушковић, омогућава увид у базу података социjалног старања. То је недозвољено и незаконито, с обзиром на чињеницу да је чланом 150 Закона о социjалноj и дjечjоj заштити прописано да су ови подаци препознати као повjерљиве информациjе, коjе се могу користити само у сврхе пружања услуга. Имаjући у виду све наведено, апсолутно jе jасно да jе увид у систем дат од особе коjа jе неовлашћена за давање те сагласности, да jе та одлука у супротности са свим позитивно правним прописима коjи уређуjу ову област. Очигледно jе да се ради о злоупотреби полажаjа и прекорачењу овлашћења – наводи се у пријави тужилаштву, коју је поднијела предсједница Управног одбора Центра за социјални рад Никшић, Плужине и Шавник Нина Делевић. Она је истакла да је приступ бази података тражио Иван Митровић, коjи jе био дугогодишњи директор Центра, који је морао знати да jе његов захтjев такве врсте и незаконит.

Министарство је 26. новембра укидајући дозволу Митровићу за приступ социјалном систему, у одлуци навело да је "давање приступа бази података и информационом систему социjалне и дjечjе заштите, коjи садржи податке о правима из социjалне и дjечjе заштите и њиховим корисницима, као и друге податке коjи се уносе у складу са законом, на овакав начин недозвољено и незаконито".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 10:49