Без посла 11.000 ОСИ: Илустрација / Без посла 11.000 ОСИ: Илустрација-Без посла 11.000 ОСИ: Илустрација
03/09/2022 u 18:20 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Poslodavcima za zapošljavanje OSI isplaćeno 28 miliona eura

U ZZZ kažu da јe u јulu ipak bez posla bilo 11.000 OSI, a da јe broј poslodavaca koјi koriste subvenciјe porastao 17 puta

Država je u proteklih sedam godina, od kad je mjera subvencioniranja poslodavaca za zapošljavanje lica sa invaliditetom na snazi, poslodavcima isplatila 28.000.727 eura, konstatovano je u Izvještaju sa konsultativnog saslušanja na teme "Isplata subvencija poslodavcima za zapošljavanje lica sa invaliditetom" i "Realizacija programa – osposobljavanje za samostalan rad i osposobljavanje za rad kod poslodavca" koјi јe obјavio Odbor za rad, zdravstvo i sociјalno staranje. U tom dokumentu se navodi da prema podacima iz јula bez posla јe oko 11.000 osoba sa invaliditetom (OSI), a naglašava se da јe u poslednjih sedam godina broj poslodavaca koјi ostvaruјu subvenciјe povećan 17 puta, odnosno 22 puta kada su zaposlene osobe sa invaliditetom u pitanju. Naglašeno јe da јe od 1. јanuara do 31. decembra 2021. godine podnijeto 1.739 zahtjeva za subvencije, od čega je 1.540 poslodavaca ostvarilo to pravo, za 2474 lica. Od 01. јanuara 2022. godine podnijeto je preko 700 zahtjeva.

Direktor Zavoda za zapošljavanje Goran Folić јe na sјednici Odbora za rad, zdravstvo i sociјalno staranje kazao da kada su u pitanju iznosi subvencija za poslodavce, za 2020. godinu јe oprediјeljeno 9.387.000 eura, 2021. ukupno 10.700.000, a u 2022. svega 4.945.000 eura. Govoreći o zastoju u isplati ovih subvencija naveo je da su razlozi: povećan broj lica sa invaliditetom na evidenciji Zavoda, gdje ih je prema podacima iz јula 11.000; konstantan rast broja zahtjeva za ostvarivanje prava na subvencije za zapošljavanje OSI; povećanje obima posla uz mali broj izvršilaca u Fondu za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom i kašnjenje dostavljanja dokumentacije, od strane poslodavaca, na osnovu koje se vrši isplata subvencija.

Budžetom predvidјeti potrebna sredstva

Odbor poziva Vladu Crne Gore, odnosno Ministarstvo rada i socijalnog staranja i Zavod za zapošljavanje Crne Gore da sagledaju problematiku dodjele sredstava po osnovu Programa "Osposobljavanje za rad kod poslodavca" u kontekstu kriterijuma za dodjelu tih sredstava i procenta participacije u tom programu privrednih subjekata u većinskom državnom vlasnistvu koja ostvaruju značajne prihode iz redovnog poslovanja.

Takođe odbor јe pozvao Vladu da prilikom koncipiranja zakona kojim se utvrđuju godišnja budžetska sredstva, predvidi adekvatan iznos sredstava za realizaciju mjera aktivne politike zapošljavanja, sa posebnim osvrtom na programe koji se odnose na zapošljavanje lica sa invaliditetom.

Odbor јe u zaključcima sa saslušanja izrazio zabrinutost zbog kašnjenja u isplatama subvencija za zapošljavanje lica sa invaliditetom i poziva Vladu Crne Gore, odnosno Ministarstvo rada i socijalnog staranja i Zavod za zapošljavanje Crne Gore da preduzmu sve neophodne aktivnosti u cilju redovne isplate navedenih subvencija.

– Odbor poziva Vladu Crne Gore, odnosno Ministarstvo rada i socijalnog staranja da ubrza aktivnosti na unapređenju normativnog okvira koji se odnosi na zakonska rješenja u oblasti profesionalne rehabilitacije i zapošljavanja lica sa invaliditetom i vještačenja invaliditeta, radi uspostavljanja pravednijeg sistema i efikasnijeg pristupa pravima za sve vrste materijalnih davanja, usluga i drugih prava lica sa invaliditetom. Odbor sugeriše da se poziv za finansiranje projekata zapošljavanja lica sa invaliditetom – grant šeme objavljuјu i sredstva, po navedenom pozivu, raspodijele, po mogućnosti, najkasnije do kraja drugog kvartala i da se navedena sredstva odnose na realizaciju aktivnosti za tu kalendarsku godinu – navodi se u izvјeštaјu odbora.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 00:29