Споразум о сарадњи између Министарства здравља и СЗО / - Министарство здравља
04/12/2021 u 10:06 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Потписан Споразум о сарадњи између Министарства здравља и СЗО

Споразумом су дефинисана три кључна приоритета, и то висококвалитетне здравствене услуге усмjерене на људе, базиране на jакоj примарноj здравственоj заштити, осигурање финансиjске заштите и приступ љековима и jачање отпорности здравственог система у ванредним ситуациjама, каже министарка здравља

Министарка здравља др Jелена Боровинић Боjовић и директор Регионалне канцелариjе Свjетске здравствене организациjе за Европу др Ханс Клуге потписали су синоћ у Будви двогодишњи Споразум о сарадњи између Министарства здравља Црне Горе и СЗО за 2022-2023. годину.

Потписивању споразума присуствовали су директор Института за jавно здравље др Игор Галић, шефица Канцелаиjе СЗО за Црну Гору др Мина Браjовић и чланица Сталног комитета Реагионалног комитета СЗО и начелница у Министарству здравља Мирjана Ђурановић.

image

Споразум о сарадњи између Министарства здравља и СЗО

- Министарство здравља

Захваљуjући се регионалном директору и шефици Канцелариjе СЗО др Браjовић на досадашњоj  подршци и партнерском односу СЗО према Црноj Гори, нарочито у току пандемиjе ковид-19, министарка здравља jе похвалила иновативан и динамичан приступ коjи Регионална канцелариjа на челу са др Клугеом спроводи у овом моменту.

- Претходне двиjе године представљале су огроман изазов за циjели свиjет. Корона вирус и посљедице коjе оставља за собом дубоко су потресле све сфере друштва, нико ниjе поштеђен. Свеукупна подршка Свjетске здравствене организациjе у прошлоj години била jе усмjерена на jачање националних капацитета за пружање одговора на ковид: координациjу, клиничко управљање, надзор, улазне тачке, превенциjу и контролу инфекциjе, диjагностику, комуникациjу ризика - истакла jе министарка Боровинић Боjовић.

image

Споразум о сарадњи између Министарства здравља и СЗО

- Министарство здравља

Према њеним риjечима, споразумом су дефинисана три кључна приоритета, са краjњим исходима и то висококвалитетне здравствене услуге усмjерене на људе, базиране на jакоj примарноj здравственоj заштити, затим осигурање финансиjске заштите и приступ љековима и jачање отпорности здравственог система у ванредним ситуациjама.

Министарка jе казала да су циљеви и амбициjе коjима тежи рад на неколико фронтова истовремено, jер су, како jе нагласила, jеднако важни и они други пациjенти, коjи нису страдали од посљедица ковид-19, као и постковид синдром, коjи ће сигурно узети своj данак.

- Прво и основно примарна здравствена заштита, превенциjа, дигитализациjа, иновациjе, здрави стилови живота, еколошка средина и здрава храна, породична медицина и палиjативна њега и да не заборавимо обавезно ментално здравље, навела jе министарка здравља.

Она jе упутила изразе искреног саучешћа због преко пет милиона људских жртава коjе су се десиле као директна посљедица пандемиjе ковид-19.

- Jош jедном потврђуjем опредиjељеност Министарства здравља да, у сарадњи са СЗО, ради на jачању здравствених капацитета и реализациjи заjедничких циљева, а све на добробит сваког поjединца и циjелог друштва, како би достигли што jе могуће већи ниво здравствене покривености и доступности, као и квалитета здравстене заштите - казала jе министарка Боровинић Боjовић.

Регионални директор Ханс Клуге поздравио jе напоре у спровођењу свеобухватних мjера у контроли пандемиjе и честитао министарки здравља на снажном лидерству у борби против пандемиjе.

Подсjетио jе да у акутноj фази пандемиjе са детектованим новим соjем Црна Гора и остале земље чланице треба снажно да инсистираjу на подизању нивоа вакцинациjе, администрирању бустер доза, употреби маски у затвореном простору, бољем провjеравању затворених просториjа и ажурирању клиничких смjерница за лиjечење обољелих. Нови талас се не може сприjечити, али можемо смањити броj случаjева са тешком клиничком сликом и смртним исходом.

У том смислу др Клуге jе истакао значаj финансиjске подршке Владе САД коjу ће имплемнтирати СЗО као поуздан, стратешки партнер Владе Црне Горе, у правцу повећања обухвата вакцинациjом. Додао jе да jе партнерство са ЕУ од круциjалног значаjа и да ће СЗО и ЕУ тражити иновативни приступ у промовисању бенефита вакцинациjе као мjере коjа спашава животе у пандемиjи.

image

Споразум о сарадњи између Министарства здравља и СЗО

- Министарство здравља

Директор Клуге jе посебно истакао важну улогу Црне Горе у вођењу Централне европаке инициjативе. Изразио jе захвалност Влади Црне Горе за позиционирање здравља у самом срцу опоравка од глобалне пандемиjе и чињеници што jе препозната jединствена улога СЗО у управљању глобалним и регионалним напорима у контроли пандемиjе, као и унаприjеђењу здравља и добробити грађана, као претпоставке инклузивмог и одрживог раста и развоjа.

Директор Клуге поновио jе да СЗО остаjе посвећен партнер Министарству здравља и да jе jедан од кључних приоритета финализациjа Националне здравствене политике са фокусом на интегрисано пружање квалитетних, jеднако доступних здравствених сервиса са снажом примарном здравственом заштитом, као окосницом остваривања универзалне здравствене заштите. Он jе исказао спремност за иницирање диjалога са министром финансиjа и министарком здравља о модалитетима унаприjедjивања финансиjске заштите градjана у Црноj Гори, приликом коришћења здравствене заштите, финансиjске одрживости здравственог система и плаћања здравствених услуга у функциjи учинка, бољих резултата и здравствених исхода, а не капацитета без обзира на квалитет пружене здравствене заштите.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 14:16