фото: ЦГ њуз / - фото: ЦГ њуз
26/11/2021 u 17:22 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Потписан Меморандум о сарадњи УЦГ и Министарства екологије

Потписивањем овог споразума преостаје имплементирање дефинисаних обавеза и у пракси, навео је министар

Меморандум о сарадњи Универзитета Црне Горе и Министарства екологије, просторног планирања и урбанизма Црне Горе потписали су данас ректор Универзитета Владимир Божовић и министар Ратко Митровић.

Божовић је изразио задовољство због потписивања овог темељног споразума, те да је већ дуже вријеме рађено на дефинисању кључних области сарадње које су садржане у самом имену Министарства екологије, просторног планирања и урбанизма.

 - Универзитет Црне Горе може пружити оно чим најбоље располаже, а то је стручна и научна подршка, дефинисање одређених политика и, наравно, експертска подршка у реализацији оних циљева које је конкретно ово Министарство одреди као значајне, односно држава, што у суштини и јесте примјер одговорног дјеловања Универзитета. И тиме, ми показујемо пуноћу своје улоге у самом друштву - казао је ректор Божовић.

Он је додао да су се данас на састанку са Министром и представницима Министарства ближе упознали и са различитим профилима рада различитих сегмената Министраства, као и да су, са друге стране, представљене могућности Универзитета.

image

фото: ЦГ њуз

- фото: ЦГ њуз

- Трудићемо се да овај споразум одлијепимо од папира и да му дамо стварни живот -  поручио је ректор Божовић.

Митровић је навео неке од основних концепата сарадње, која је је настала на иницијативу Министарства. Будућа сарадња ће се заснивати на принципима заједничког дјеловања у областима научно - образовне, истраживачке дјелатности и стручног савјетовања.

Један од њих је, навео је министар Митровић, и измјена наставних планова у сегменту који се односе на пројекте, конкретно у урбанизму који морају укључивати и еколошко планирање.  

 - У последњих 10 година се не говори само о просторном планирању и урбанизму него еколошком урбанизму. Мора се водити рачуна о биодиверзитету и људима који живе у том простору - истакао је министар.

Такође, могућност заједничког дјеловања Министар види и на пољу развоја Платформе за функционисање Механизма сарадње у области заштите животне средине у оквиру Иницијативе 17+1, која укључује сарадњу Народне Републике Кине и 17 земаља Централне и Истичне Европе.

Са друге стране, навео је министар,  Министарство и Универзитет могу заједнички аплицирати за европске пројекте, посебно имајући у виду да у наредних пет година Европска унија планира да у области еколошких пројеката потроши 100 милијарди еура.

Митровић је исказао посебно задовољство што је Управни одбор УЦГ формирао Институт за напредне студије, кроз који ће професори Узниверзитета моћи да раде квалитетна истраживања, у чему ће им Министарство дати максималну подршку, када је ријеч о  областима екологије, заштите животне средине, просторног планирања и грађевинарства.

Потписивањем овог споразума преостаје имплементирање дефинисаних обавеза и у пракси, закључио је министар Митровић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 22:58