/ - FOTO: MINISTARSTVO POTPISIVANJE MEMORANDUMA
02/12/2022 u 13:17 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Potpisan Memorandum sa Help-om za realizaciju druge faze projekta „Rekonomija“

Osnovni cilj Memoranduma je pružanje podrške daljem jačanju socijalne inkluzije i smanjenju siromaštva u zemljama Zapadnog Balkana

Ministar rada i socijalnog staranja Admir Adrović potpisao je Memorandum o saradnji sa Regionalnim koordinatorom njemačke nevladine humanitarne organizacije Help Klausom Mokom za realizaciju druge faze projekta „Rekonomija“ (Reconomy). 

Osnovni cilj Memoranduma je pružanje podrške daljem jačanju socijalne inkluzije i smanjenju siromaštva u zemljama Zapadnog Balkana, kroz realizaciju druge faze projekta „Rekonomija“ (Reconomy) koji se finansira od strane švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju.

Rekonomija (Reconomy) je regionalni inkluzivni i zeleni program ekonomskog razvoja švedske agencije za međunarodnu razvojnu saradnju (Sida), koji predvodi HELVETAS Swiss Intercooperation u partnerstvu sa Help-om i ostalim partnerima u zemljama Istočnog partnerstva i Zapadnog Balkana.

Švedska Vlada je kroz Regionalni program za inkluzivni ekonomski razvoj u istočnoj Evropi i Zapadnom Balkanu podržala razvoj crnogorskog ICT klastera Cortex uz pomoć njemačkog Help-a i partnerske organizacije švajcarskog Helvetas-a.

Jedan od ključnih ciljeva je osnažiti IT industriju u Crnoj Gori kroz povezivanje sa obrazovanjem da bi se dobio što kvalitetniji IT kadar u Crnoj Gori u tehnološkim kompanijama i u drugim sektorima privrede i turizma koji su sve više zavisni od tehnoloških inovacija i teže zelenom održivom razvoju.

Kao primjer jedne od konkretnih sinergijskih incijativa koje su usmjerene na dobrobit održivog razvoja i podrške kompletnom privrednom sistemu je i podrška razvijanju ideje stanica za punjenje za električna vozila uz korišćenje mobilne aplikacije na cijeloj teritoriji sa fokusom na sjever Crne Gore, gdje je akcenat na razvoju ruralnog turizma, a time i povećanju broja zaposlenih u tom sektoru.     

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 01:45