Sa potpisivanja sporazuma / - FOTO: UPRAVA ZA SARADNJU SA DIJASPOROM
01/11/2023 u 12:58 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Potpisan sporazum o saradnji između Uprave za saradnju sa dijasporom-iseljeništvom i Centra za politike migracija i multikulturalizma

Uprava za saradnju sa dijasporom-iseljeništvom, shodnom normativnim i strateškim dokumentima Vlade Crne Gore podržava projekte koje su od značaja za unapređenje njene saradnje sa iseljeništvom u svijetu

Dana 30.10.2023. potpisan je sporazum o saradnji između Uprave za saradnju sa dijasporom-iseljeništvom i Centra za politike migracija i multikulturalizma-Center for Migration and Multiculturalism Policies iz Podgorice. Sporazum su potpisali v.d. direktor, gospodin Arben Jakupi i izvršna direktorica Centra, gospođa Dragana Otašević.

Kako navode u saopštenju, Uprava za saradnju sa dijasporom-iseljenicima je podržala realizaciju osmomjesečnog projekta Centra pod nazivom „Projekat naučnog istraživanja crnogorskog iseljeništva u Latinskoj Americi“ koji podrazumijeva  analizu brojnosti, kulturnih i socijalnih karakteristika iseljenika u Republici Argentini, te njihovu organizaciju tokom XX vijeka.

Takođe, kako dodaju iz Uprave, realizacija ovog projekta podrazumijeva istraživanje i analizu nacionalnog i kulturnog identiteta  potomaka te njihove odnose sa zemljom porijekla od obnove nezavisnosti Crne Gore do 2023 godine.

image

Sa potpisivanja sporazuma

- FOTO: UPRAVA ZA SARADNJU SA DIJASPOROM

- Ovaj projekat će biti realizovan koristeći naučnu metodologiju, uz mentorstvo naučnika specijalizovanih za temu migracija, sa Univerziteta Buenos Ajres i Nacionalnog Univerziteta Tres de Febrero odnosno Instituta za politike migracija i azila iz Buenos Ajresa - ističe se u saopštenju.

Kako navode, projektne aktivnosti podrazumijevaju i terenska istraživanja u raznim crnogorskim kolonijama u Republici Argentini.

- Rezultati ovog projekta će doprinijeti u velikoj mjeri boljem razumijevanju brojnosti, karakteristika i specifičnosti starog crnogorskog iseljeništva u Latinskoj Americi, te za razumijevanje identiteta potomaka i njihovih odnosa sa državom maticom. Takođe,  poslužiće kao doprinos  za unapređenje državnih politika za saradnju sa njenim iseljeništvom na ovoj teritoriji - dodaju.

Uprava za saradnju sa dijasporom-iseljeništvom, shodnom normativnim i strateškim dokumentima Vlade Crne Gore  podržava projekte koje su od značaja za unapređenje njene saradnje sa iseljeništvom u svijetu. Realizacija projekta počinje 01.11.2023. i trajaće do 01.07.2024. godine, zaključuje se u saopštenju.

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
13. maj 2024 08:16