Са састанка потпредсједнице и делегације УНИЦЕФ-а / - IGOR SLJIVANCANIN/ Скупштина ЦГ
31/05/2021 u 20:23 h
ДанДан
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Потпредсједница Парламента са делегацијом УНИЦЕФ-а: Припремљен закон о алиментационом фонду

Бошњак jе казала да jе у процесу планирање формирања Савjета за борбу против сиромаштва коjи би био у надлежности Скупштине Црне Горе и коjи би подразумиjевао заjедничку сарадњу са НВО сектором и академском заjедницом

Потпредсjедница Скупштине Црне Горе Бранка Бошњак састала се данас са делегациjом УНИЦЕФ-а у Црноj Гори, Микаелом Бауер, замjеницом шефа представништва УНИЦЕФ-а у Црноj Гори,  Данилом Смоловић, координатором програма социjалне политике, Надом Ђуровић-Мартиновић, координаторком програма дjечиjе заштите, Маjом Ковачевић, координаторком образовног програма, Стеваном Станишић, координатором за планиранjе и мониторинг и Идом Фердинанди, координаторком програма за рани развоj дjеце.

Потпредсjедница Бошwак jе изразила задовољство због наставка сериjе радних састанака Женског клуба и делегациjе УНИЦЕФ-а у Црноj Гори у циљу доношења што квалитетниjих законских рjешења из области социjалне политике, образовања, и дjечиjе заштите. Она jе информисала делегациjу УНИЦЕФ-а да jе колегиjум Женског клуба припремио Нацрт закона о алиментационом фонду и да се нада да ће закон бити усвоjен у наредном периоду. Она jе такође истакла да су промптно прихваћени амандмани на Предлог закона о буџету Црне Горе за 2021. годину коjи су предложени од стране УНИЦЕФ-а и да очекуjе да ће се постићи консензус и изгласати предложени амандмани.

Бошњак jе казала да jе у процесу планирање формирања Савjета за борбу против сиромаштва коjи би био у надлежности Скупштине Црне Горе и коjи би подразумиjевао заjедничку сарадњу са НВО сектором и академском заjедницом и да би управо оваква сарадња доприниjела креирању што квалитетниjе Стратегиjе за борбу против сиромаштва.

Замjеница шефа представништва УНИЦЕФ-а Микеала Бауер похвалила је законска рjешења коjе jе Скупштина усвоjила и тиме обезбиjедила бесплатне уџбенике за све ученике основних школа, као и враћање дjечиjег додатка за дjецу до шест година, jер како она сматра то су први потези коjи се мораjу предузети у циљу смањења jаза у друштву.

Координаторка програма дjечиjе заштите Нада Ђуровић-Мартиновић истакла jе да jе неопходно побољшање законских рjешења коjа се тичу пружања бесплатне правне помоћи, jер постоjећим законом су диксриминисане одређене групе дjеце коjе нису препознате овим законом. Она jе истакла да свако диjете чиjа су права угрожена треба да добиjе заштиту и бесплатну правну помоћ.

Саговорници су се сложили да се мора риjешити проблем финансирања трошкова за лиjечење дjеце у иностранству и на таj начин помоћи породицама коjи се сусрећу са оваквим проблемима.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 16:46