Potvrđen peti slučaj morbila u Crnoj Gori, moguće i proglašenje epidemije / Institut za javno zdravlje
24/05/2024 u 13:21 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Potvrđen peti slučaj obolijevanja od morbila u Crnoj Gori, moguće i proglašenje epidemije

U Crnoj Gori je potvrđen peti slučaj infekcije od virusa morbila (Malih boginja) kod djeteta iz Podgorice, potvrđeno je Gradskoj televiziji iz Instituta za javno zdravlje.

Institut će se povodom tog slučaja uskoro obratiti javnosti saopštenjem. Prije nekoliko dana je registrovan prvi slučaj obolijevanja od malih boginja kod djeteta od dvije i po godine u Podgorici.

Iz Instituta ističu da je ispituje još jedan slučaj za koji se sumnja da ima morbile.

Kako je potvrđeno iz Instituta, postoji mogućnost da dođe do proglašenje epidemije malih boginja u Crnoj Gori. Ranije je obolijevanje registrovano kod dvoje djece u Baru i Rožajama.

Iz IJZCG su pozivali roditelje u saopštenju prije dva dana da dovedu djecu na vakcinaciju bez odlaganja.

- Sva djeca koja su navršila godinu dana i nemaju medicinske kontraindikacije pisano navedene od strane ljekara treba da prime prvu dozu vakcine protiv morbila, zauški i rubele (MMR), a djeca koja se pripremaju za upis u školu i starija moraju biti vakcinisana sa dvije doze ove vakcine  - poručili su iz IJZCG.

Oni navode da prema posljednjem izvještaju ECDC, najmanje 16 prijavljenih smrtnih ishoda je povezano sa malim boginjama i to, 15 u Rumuniji i jedan u Irskoj.

IJZ: Registrovan prvi slučaj morbila u Podgorici, poziv na vakcinaciju bez odlaganja

Morbili su akutna zarazna respiratorna bolest koja se odlikuje visokom temperaturom, kašljem, konjunktivitisom, pojavom sitnozrnastog crvenkastog osipa, čestom pojavom komplikacija (do 3 od 10 inficiranih razvije neku od komplikacija među kojima mogu biti upala pluća i upala mozga), a može dovesti i do smrtnog ishoda u bilo kom uzrastu pri čemu su, ukoliko se inficiraju, od teških formi bolesti u najvećem riziku djeca uzrasta ispod pet godina i imunokompromitovane osobe bilo kog uzrasta.

- Virus morbila se najlakše prenosi direktnim kontaktom sa kapljicama sekreta nosa, usta i ždrijela koje inficirane osobe prilikom kijanja, kašljanja ili govora izbacuju u svoju okolinu. Virus morbila se prenosi i vazdušnim putem tj. udisanjem aerosola jer virus može ostati u vazduhu bar dva sata nakon što inficirana osoba napusti prostoriju. Moguć je i indirektni prenos prilikom kontakta sa nazofaringealnim sekretom svježe kontaminiranim predmetima. S obzirom da se oboljenje veoma lako prenosi, kada je nivo kolektivnog imuniteta na niskom nivou, dolazi do nastanka epidemija. Izvor infekcije je oboljela osoba, a zaraznost traje 4 dana prije i 4 dana nakon izbijanja ospe -  piše u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. jul 2024 06:32