Photo by ConvertKit on Unsplash
04/10/2021 u 11:36 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Повећан број одобрених економских држављанства

У циљу транспарентности рада Директората за управне послове, држављанство и странце, било би крајње добро да се сва рјешења и мишљења налазе на сајту МУП-а Црне Горе

Од 130 предлога за додјелу црногорског држављанства особама чији би пријем био од посебног значаја за привредни и економски интерес Црне Горе, Министарство унутрашњих послова је ријешило 166, што је знатно више него у претходном периоду, иако су раније доношена рјешења и мишљења по тој одлуци била спорна, истичу у НВО ЦЕГАС, преноси портал РТЦГ.

Како истичу, Одлука о додјели економског држављанства се укида до краја 2021. године, и она не мора бити максимално искоршћена, али рјешења и мишљења морају бити правно ваљана.

-За девет мјесеци ове године, предсједник Владе Црне Горе, је у складу са Законом о црногорском држављанству, доставио Министарству унутрашњих послова Црне Горе 130 Предлога за пријем апликаната и чланова њихових породица у црногорско држављанство (130 апликаната и 308 чланова њихових породица), а од Министартва унутрашњих послова, позитивно је ријешено 166 рјешења, од чега су 48 рјешења за апликанте и 118 позитивних рјешења за чланове њихових породица. У односу на раније године овај број чини већу цифру, а подјетићемо да су раније доношена рјешења и мишљења по наведеној Одлуци била спорна, како за стручну, тако и за цјелокупну јавност. Раније доношена рјешења и мишљења у свом образложењу нијесу имала јасно наведене критеријуме на основу којих би се могло утврдити зашто одређена лица имају право на аплицирање, а на крају и добијање црногорског држављанства- наводи се у саопштењу ЦЕГАС-а.

Центар за грађанске слободе, НВО ЦЕГАС, се Министарству унутрашњих послова Црне Горе, обратио са Захтјевом за слободан приступ информацији, како би имали на увид предлог, мишљења и рјешења, па ће након добијеног одговора о томе обавијестити јавност.

-У циљу транспарентности рада Директората за управне послове, држављанство и странце, било би крајње добро да се сва рјешења и мишљења налазе на сајту Министартва унутрашњих послова Црне Горе, водећи се рачуна о заштити података о личности-поручују у овој НВО.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. maj 2024 04:55