Са сједнице скупштине / -Скупштина
05/01/2022 u 16:21 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Повишице за 500 функционера грађане ће годишње коштати 780.000 еура

Посланици су крајем године одбили предлог Владе да им се умјесто 200 еура, плате повећају 70. Посланици који су гласали за измјене Закона о зарада у јавном сектору којим је то било предвиђено били су уздржани, тако да ће већ јануарске зараде посланика и других функционера бити веће за у просјеку 200 еура

Државни функционери, њих око 500, олакшаће државни буџет ове и наредних година за око још 780.000 еура на годишњем нивоу по основу повећања њихових зарада које ће бити веће од актуелне минималне пензије у држави (од октобра ће бити 200 еура), а које омогућује програм Европа сад. Управо то су им омогућили посланици који су одбили да изгласају измјене Закона о зарадама запослених у јавном сектору којима је Министарство финансија и социјалног старања предлагало ограничење раста плата, те да најплаћенији у држави умјесто повећања од 200 еура добију 70, како се не би стварао велики јаз измећу примања у држави.

Посланицима се очито није допала идеја да се одрекну 130 еура повећања зараде, па је на гласању 29. децембра прошле године њих 77 било уздржано, односно сви који су гласали. То што су посланици одбили да се са другим функционерима одрекну 130 еура повишице, иако већ имају зараде које су у просјеку око 1.700 еура, према оцјени саговорника "Дана", само је доказ њихове незаситости и грамзивости, која постаје и неукусна и неморална. Они наводе да функционерима није требало повећавати плате ни за 70, а тек не за 200 еура, већ су заслужили да им се за те износе смање, с обзиром на то да су услед бројних привилегија изгубили осјећај за реалност у којој живи народ. Примјера ради, најнижа пензија у Црној Гори је мања од повишице коју ће добити функционери, износи 147 еура, а народни представници су одложили њено повећање за октобар на 200 еура, али њихове повишице ступају одмах на снагу. Само за повишице зарада посланика из државног буџета ове године биће потрошено 126.000 еура.

Иначе, ово није једини случај када су посланици били једногласни, јер су и прије неколико година сложно подржали да им се након престанка функције исплаћује накнада годину, односно двије у случају да стичу право на пензију.

Према оцјени Зарије Павићевића из Алтернативе Црна Гора, обичан радник и посланик у Црноj Гори су два паралелна универзума. Он наводи да су посланици СНП-а били уздржани када се говорило о повећању њихових плата, али су и те како били против повећања минималне зараде наjугрожениjоj групациjи радника, мада су под притиском јавности попустили.

– Ако узмемо у обзир да велики броj људи у Црноj Гори ради за сатницу од 1,20 еура, док, на другоj страни, нериjетко сатница посланика буде и 1.500 до 2.000 еура. Кад кажем сатница 1.500 еура мислим на чињеницу да постоjи велики броj посланика коjи мjесечно и не прођу поред Скупштине Црне Горе, а не да уђу на заказане сjеднице. На примјер посланик ДПС-а и бивши премијер Душко Марковић, за којег се не сјећам кад сам га последњи пут видио у Скупштини. Да ли jе то социjална правда ? Наравно да ниjе – оцјењује у изјави за "Дан" Павићевић.

Популистички Робин Худ

Синдикалац Предраг Спасојевић истакао је да је предлог измјена Закона о зарадама запослених у јавном сектору у ствари био популизам министра финансиjа Милојка Спајића који је покушао да себе прикаже као Робин Худа, коjи отима од богатих и даjе сиромашнима.

– Зараде А, Б и Ц групе (највиши државни функционери) су на ниском нивоу, а групе Д (јавни сектор) на неприхватљиво ниском нивоу. Већи проблем су измишљене агенциjе, заводи, управе, са броjним измишљеним радним мjестима, те разноразни савjетници без знања. Учинак свих заjедно jе jако мали, али не чуди да су били оваj пут од jавности таргетирани посланици, пошто су били уздржани сви. Систем зарада у jавном сектору jе лош и дестимулативан. Ако неко мисли да ће са овим нивоом зарада имати квалитетну jавну управу и правосуђе, просвјету и здравство, грдно се вара. Мора се под хитно са ове ураниловке по категориjама запослених прећи на активан систем обрачуна зарада уз jасне мjерљиве резултате. Све док се то не постигне имаћемо привид да су нам политичари преплаћени. А свакако ниво пензиjа и зарада у реалном сектору у наjмању руку jе сраман – сматра Спасојевић.

Он истиче да смо свједоци да посланици уз високе плате за наше стандарде уживаjу и остале бенефите, попут службених аутомобила, бесплатног горива, плаћених телефона и jош доста тога.

– Запитате ли се да ли таj човjек има реалну и праву слику о остатку грађана ове државе? Неко ко нередовно и изузетно риjетко долази на посао не може имати разумиjевање и осjећаj за обичног радника. Таj посланик брине само и jедино за своjе лично добро, што се показало и неизгласавањем измјена Закона о зарадама у jавном сектору коjим би се ограничио раст њихових примања! Нажалост, настављена jе иста вишедецениjска пракса гдjе jе само и jедино лична корист испред свега осталог! У земљи у коjоj 70 одсто радника ради за 350–400 еура, обесправљени, израбљивани и без свога права гласа, док посланици коjи им "кроjе капу" раде за пар хиљада наjблаже речено jе да jе бахатост и тотална незаинтересованост за све осим за своjа примања на наjвисочиjем могућем нивоу – истакао је Павићевић.

Предсједник Партије пензионера, инвалида рада и реституције Момчило Јоксимовић сматра да је повишица за функционере неморална, те показатељ незаситости и одсуства бриге док десетине хиљада пензионера мјесечно примају онолико колико најплаћенији само добију на име повишице. Поручује да су пензионери спремни и на протесте уколико се хитно не покаже брига за њих.

– Функционерима плате није требало повећати ни за 70, а тек не за 200 еура. Посланици је требало да усвоје измјене закона које је предложило министарство и солидаришу се са народом. Они већ примају високе зараде и неморално је да добијају још више. То је непоштено, понашају се као да им никада није доста. Не покажу ли бригу за пензионере, доћи ћемо пред Скупштину да виде да и ми постојимо – изјавио је за "Дан" Јоксимовић.

Додаје да држава требало да престане и са финансирањем удружења пензионера која су у ствари партијске ћелије ДПС-а од којих обични грађани немају никакву корист.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 19:50