/ - Фото: ДРИ
11/03/2022 u 13:39 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Праћење и контрола реализације ревизорских препорука

Конференција је организована са циљем да се унаприједи систематско и квалитетно праћење имплементације ревизорских препорука које имају кључну улогу у мјерењу утицаја ревизије

Више од 30 представника-ца врховних ревизорских институција из региона, УК и Белгије учествовало је на регионалној конференцији „Праћење и контрола реализације ревизорских препорука“, коју је организовала Вестминстерска фондација за демократију у Црној Гори (WFD) у сарадњи са Државном ревизорском институцијом Црне Горе. Конференцији су такође присуствали и представници Скупштине Црне Горе.

Конференција је организована са циљем да се унаприједи систематско и квалитетно праћење имплементације ревизорских препорука које имају кључну улогу у мјерењу утицаја ревизије. Учесници конференције размјенили су искустава и примјере добрих пракси врховних ревизорских институција. Ово се нарочито односи на примјену поступака за накнадно праћење имплементације ревизорских препорука код финансијске ревизије, ревизије усклађености и ревизије успјеха. Такодје вођена је дискусија о природи и приоритизацији ревизорских препорука, начинима и алатима за праћење ревизорских препорука, као и модалитете подршке и коришћење резултата накнадног праћења од стране парламената. 

Учеснике скупа поздравио је предсједник Сената Државне ревизорске институције Црне Горе, др Милан Дабовић, предсједник Одбора за економију, финансије и буџет Скупштине Црне Горе и гдин Владимир Јоковић и замјеник британске амбасадорке у Црној Гори гдин Стеве Аррицк. Уводна изолагања имали су директор Регионалног програма за Западни Балкан у Вестминстерској фондацији за демократију гдин Емил Атанасовски и сенатор Државне ревизорске институције Црне Горе, др Бранислав Радуловић.

Представници Рачунског суда Белгије и Националне канцеларије  за ревизију УК презентовали су праксе и изазове у праћењу и контроли реализације ревизорских препорука у земљама Европе. На конференцији су презентована и искуства и праксе држава региона, Словеније, Босне и Херцеговине, Сјеверне Македоније, Албаније, Косова.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 15:38