/ Права ЦГ
07/10/2021 u 09:28 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Права ЦГ: Поднијели Скупштини измјене закона за побољшање положаја особа са инвалидитетом

Права Црна Гора позива све политичке субјекте да у што хитнијем року усвојимо овај сет измјена и допуна Закона важних за особе са инвалидитетом

Из "Праве Црне Горе"  саопштили су да уважавајући потребе особа са инвалидитетом та партија је поднијела  Скупштини Црне Горе сет измјена и допуна закона који се састоји од: предлога закона о измјени и допуни Закона о порезу на додату вриједност, предлога закона о допуни Закона о слободном приступу информацијама и предлога закона о допуни Закона о пензијском и инвалидском осигурању.

- Предлогом закона о измјени и допуни Закона о порезу на додату вриједност ослобађају се од плаћања ПДВ-а при увозу особе са 80 одато или више физичког или сензорног инвалидитета, односно најмање 60% дугорочног оштећења органа за кретање, које за властите потребе увозе путничка возила. Ово је неопходно, јер важећим законским рјешењем нису обухваћене све особе са тешким инвалидитетом, нити особе које се отежано крећу, чиме је велики број њих доведен у неравноправан положај. Овим предлогом измјене и допуне закона ослобођене су и организације особа са инвалидитетом од плаћања ПДВ-а приликом увоза возила за своје потребе, јер те организације раде на укључивању особа са инвалидитетом у различите друштвене активности- навели су, поред осталог, из Праве ЦГ.

Предлогом закона о допуни Закона о слободном приступу информацијама уводи се обавеза органа власти да морају обезбиједити приступ информацијама у форми доступној особама са инвалидитетом, у складу са врстом инвалидитета.

- Предлогом закона о допуни Закона о пензијском и инвалидском осигурању се омогућава корисницима, који остварују право на породичну пензију на основу неспособности за самосталан живот и рад, да исту могу ставити у стање мировања, ако постоји могућност да се запосле. Након престанка радног односа даје им се право да могу наставити примати породичну пензију у истом износу у којем су је примали прије заснивања радног односа- појашњено је из Праве ЦГ.

Права Црна Гора позива све политичке субјекте да у што хитнијем року усвојимо овај сет измјена и допуна Закона важних за особе са инвалидитетом.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 13:42