Права ЦГ ће подржати Предлог резолуције о Велици и Пиви / - Права ЦГ
27/07/2021 u 14:20 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Права Црна Гора ће подржати предлог резолуције о геноциду у Пиви и Велици

Јавност није довољно упозната са размјерама злочина који су почињени у Пиви и Велици током Другог свјетског рата, зато је ово прилика да се сачувају од заборава жртве ових злочина, наводе из Праве Црне Горе

Предлог резолуције о геноциду у Пиви и Велици, који су Скупштини поднијели посланици Демократа, заслужује подршку свих партија које гаје антифашистичке вриједности, наводи се у саопштењу Праве Црне Горе.

- Права Црна Гора, чија је политика заснована на антифашистичким вриједностима, подржаће овај предлог и позива све партије из парламентарне већине да оставе по страни политичке разлике и подрже ову резолуцију. Крајње је вријеме да се у оквиру институција система, укључујући и Скупштину Црне Горе, покаже дубоко поштовање према жртвама геноцида у Пиви и Велици, које су неправедно запостављене - наводе у саопштењу.

Истичу да јавност није довољно упозната са размјерама злочина који су почињени у Пиви и Велици током Другог свјетског рата, зато је ово добра прилика да се сачувају од заборава жртве ових злочина и да се утврди пуна истина о овим масовним нацифашистичким злочинима.

- Постоје необориви докази да је у области Пив, почетком јуна 1943. године на монструозан начин убијено око 1.290 цивила, укључујући и 550 дјеце. Злочин је починила нацистичка СС јединица „Принц Еуген”, заједно са муслиманским усташама из Ханџар дивизије. Ради се о геноциду, јер су злочинци пуцали чак и на малу дјецу.

Покољ над недужним цивилима укључујући дјецу и старце је почињен и у селу Велика у општини Плав, када су припадници нацистичке СС јединице „Принц Еуген” потпомогнути албанским екстремистима из балистичке јединице „Скендербег”, 28 јула 1944. године побили око 550 цивила укључујући 118 дјеце млађе од 12 година, пуцајући на све становнике села Велика на које су наишли. Тај злочин има карактеристике геноцида, јер је постојала намјера да се истријеби цијело село - наводе из Праве.

Сматрају да ови ужасни злочини за које одговорни нису одговарали треба да буду јавно осуђени и истражени до краја, јер се осуђивањем злочина доприноси да се они више никада и нигдје не понове.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 21:13