/ Foto: SRDJAN BOLJEVIC
22/07/2022 u 09:05 h
Ivona DrobnjakIvona Drobnjak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Pravnici danas vijećaju oko Temeljnog ugovora

Ideja o formiranju komisije potekla je nakon dva sastanka premijera Dritana Abazovića i predsjednika države Mila Đukanovića

Vlada će danas formirati komisiju koja će provjeriti da li je Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) u skladu sa Ustavom Crne Gore.

Кandidati za članove te komisije su advokat Velibor Marković, Andrej Bracanović, Bojan Božović, dekan Pravnog fakulteta Aneta Spaić, direktorica Akcije za ljudska prava Tea Gorjanc Prelević i član Upravnog odbora Udruženja pravnika Ana Stanković Mugoša.

Ideja o formiranju komisije potekla je nakon dva sastanka premijera Dritana Abazovića i predsjednika države Mila Đukanovića.

Oni su se dogovorili da se odradi dodatna stručna provjera ugovora i otklone nedoumice u vezi s njim.

Temeljni ugovor sa SPC usvojen je na sjednici Vlade 8. jula glasovima većine članova, a prvi sastanak komisije trebalo bi da bude održan danas.

Marković je advokat koji je bio dio pravnog tima Srpske pravoslavne crkve, Spaić je dekan Pravnog fakulteta, Gorjanc Prelević direktorica Akcije za ljudska prava (HRA), dok je Stanković Mugoša član Upravnog odbora Udruženja pravnika.

Bojan Božović je državni sekretar u Ministarstvu pravde, a Andrej Bracanović je magistar pravnih nauka i asistent na Univerzitetu "Donja Gorica".

Spaić ima iskustvo rada u tijelu koje se bavilo crkvenim pitanjem, pošto je bila član ekspertskog tima vlade Duška Markovića koji je početkom 2020. godine pregovarao s ekspertskim timom Mitropolije crnogorsko-primorske o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti.

Кako je navedeno u tekstu ugovora, Crna Gora kao država će SPC garantovati slobodu bogosluženja, vjerskih obreda i ostalih vjerskih i humanitarnih djelatnosti, nepovredivost prava vlasništva i državine nad manastirima, hramovima, zgradama i drugim nekretninama i prostorima u njenom vlasništvu, dok se Crna Gora obavezuje da uknjiži sve neupisane nekretnine u vlasništvo mitropolije SPC na teritoriji Crne Gore i crkveno-pravnih osoba kojima pripadaju.

Poslanik Demokratskog fronta Jovan Vučurović kazao je da ne vidi nijedan razlog da Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) ne bude potpisan narednih dana.

image
Foto: IVAN PETROVIC-IPE

On je kazao da potpisivanje Temeljnog ugovora treba da bude svečani događaj, kome treba da se raduje čitava Crna Gora.

– To što će time biti nezadovoljna jedna šačica montenegrinskih ekstremista i ne treba nikoga da zabrinjava, a posebno da to bude razlog da se bilo šta odlaže. SPC je stvarala Crnu Goru i potpisivanje Temeljnog ugovora, kao što je bilo izglasavanje Zakona o slobodi vjeroispovijesti, obaveza je ne samo prema našoj SPC, nego i prema našim slavnim precima i istoriji Crne Gore, od Nemanjića do Petrovića. Politika progona SPC i pokušaja njenog zatiranja i otimanja hramova je poražena i neće valjda Crna Gora stalno da bude talac te poražene ideologije fašiste Sekule Drljevića. Ili je, možda, potrebno da tu politiku još jednom porazimo dok ne nestane sa scene, što bi bilo i najbolje za Crnu Goru i njenu stabilnost – rekao je Vučurović.

Dodao je i da ne vidi svrhu formiranja komisije koja bi se bavila provjerom Temeljnog ugovora.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 10:21