/ илустрација - Срђан Бољевић
06/07/2021 u 13:07 h
Žana BojanićŽana Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Правосуђе без интернета, истичу лиценце за антивирус

До сада су све лиценце које су неопходне (маил, антивирус, итд.) набављане једним тендером, а како је буџет тек недавно усвојен, то је онемогућавало спровођење поступка тендерске набавке, одговорено је из Секретаријата судског савјета за портал Дан

Црногорско правосуђе одређено вријеме има проблема са интернетном, јер им није прошао тендер за избор новог провајдера, сазнаје портал Дан. Према нашим незваничним инфомацијама, адвокати су приморани да сваки упит суду шаљу поштом препоручено. Поводом овог случаја контактирали смо и Судски савјет који је потврдио да постоји проблем, а како су навели на све то је утицало усвајање буџета.

- У овом тренутку нема могућности излаза на интернет из разлога што су истекле лиценце за софтвере који су задужени за безбједност корисника на интернету и филтрирање саобраћаја. У току је хитна набавка поменутих лиценци. До усвајања буџета за 2021. годину, није се могла покренути процедура набавке- одговорено је из Секретаријата судског савјета за портал Дан.

Како су нам казали, до сада су све лиценце које су им неопходне (маил, антивирус, итд.) набављане једним тендером, а како је буџет тек недавно усвојен, то им је онемогућавало спровођење поступка тендерске набавке.

- На захтјев Савјета, одобрена је набавка за софтвере који су неопходни за излазак корисника на интернет, а остале лиценце ће бити расписане до краја мјесеца, јер су и оне пред истицањем. Сада постоји реалан ризик, јер нам истичу лиценце за антивирус у текућем мјесецу. Улажу се изузетни напори да се ситуација ријеши што прије- казали су нам из Савјета.

Корисници/ судови имају приступ Правосудном информационом сиситему (ПРИС-у), маил серверу и сервисима унутар мреже судства, као и каталогу прописа, што је и најбитније за свакодневно функционисање судства.

- Мада, судије и судско особље у свом раду често користе и податке других органа, сајтове судова и друге сајтове , чему тренутно немају приступ, па им у овом моменту то у одређеној мјери отежава рад. Основа рада судова је приступ и унос података у ПРИС (Правосудни информациони систем) и другим сервисима унутар мреже судства, а приступ овом дијелу је омогућен без икаквих сметњи. Одређену потешкоћу чини приступ интернету, с тим што таква ситуација не значи да не могу обављати редовне активности- искали су из Секретаријата судског савјета за попртал Дан.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 20:37