Ilustracija / - SHUTTERSTOCK/PRINTSCREEN
23/03/2023 u 06:01 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

PRAZNIK: Građani islamske vjeroispovijesti od danas do 21. aprila slave Ramazan

Ramazan je jedan od najsvetijih mjeseci u islamskoj religiji, tokom kojeg se muslimani širom svijeta pridržavaju posta od zore do zalaska sunca

Danas je počeo Ramazan. Za pripadnike Islamske vjeroispovijesti Ramzan je mjesec posta, mjesec promjene i mjesec dobročinstva.

Ramazan je jedan od najsvetijih mjeseci u islamskoj religiji, tokom kojeg se muslimani širom svijeta pridržavaju posta od zore do zalaska sunca. Ovaj mjesec je posebno važan jer predstavlja period introspekcije, duhovnog čišćenja i približavanja Bogu.

U islamskoj kulturi, Ramazan predstavlja vrijeme zajedništva i solidarnosti, pa se tako mnogi muslimani okupljaju sa porodicom i prijateljima kako bi zajedno postili, na kraju dana (iftarili) večerali i družili se.

Posebno je važno da se tokom Ramazana muslimani opraštaju od loših navika i okreću se duhovnom razvoju.

Tokom ovog mjeseca, u većini muslimanskih zemalja mijenjaju se radno vrijeme, običaji i društveni ritmovi kako bi se prilagodili postu i većem broju molitava.

Ramazan ove godine traje 29 dana i završava se proslavom jednog od najvećih praznika u islamu, Ramazanskog bajrama, kada se muslimani okupljaju sa porodicom i prijateljima, čestitaju jedni drugima praznik, i obilaze grobove svojih preminulih.

ReisaIslamske zajednice u Crnoj Gori, Rifat Fejzić, u ramazanskoj poruci, poručio je da ovaj mjesec u kojem su blagdani i naših komšija hrišćana bude dodatni podstrek opštoj solidarnosti, umjerenosti i razumijevanju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. maj 2023 20:43