foto: Dan / - FOTO: DAN
26/10/2021 u 17:35 h
Milovan NovovićMilovan Novović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Предложене измјене Протокола о поступању, превенцији и заштити од насиља у породици

НВО "СОС телефон за жене и дјецу жртве насиља“ тематски састанак са здравственим институцијама организовала је у оквиру пројекта „Снажнији институционални одгвор на родно засновано насиље“

На састанку, који је организовала НВО ,,СОС телефон за жене и дјецу жртве насиља“, одржаном данас у Бијелом Пољу,  саопштено је да су неопходне измјене и допуне Протокола о поступању, превенцији и заштити од насиља у породици, посебно у дијелу обавеза и овлашћења здравствених институција. Иако су Протоколом јасно прецизиране обавезе и надлежности здравстених радника у тим ситуацијама, они нијесу довољно упознати са њима, те их не могу ни примјењивати на адекатавн начин, оцијењено је на данашњем састанку здравствених радника у Бијелом Пољу.

НВО "СОС телефон за жене и дјецу жртве насиља“ тематски састанак са здравственим институцијама организовала је у оквиру пројекта „Снажнији институционални одгвор на родно засновано насиље“.

Психолошкиња Наташа Вуковић истакла је данас да се овим Протколом на исти начин третирају обавезе примарног, секундарног и терцијарног система здравствене заштите, те да је управо то оно што треба измијенити.

- Највећи недостатак овог докомента, који је обавезујући за нас,  јесте то што здравство третира као цјелину, а знамо да примарна, секундарна и терцијарна заштита имају различите области рада. Сматрам да је требало издвојити Хитну службу, јер се ту најчешће јављају жртве насиља и за њих би требао да буде детаљнији и другачији протокол поступања. Већ је долазак у специјалистичке службе, каква је Центар за ментално здравље, други корак, јер је процес пријављивања већ започео током пегледа у хитној, тако да су наше обавезе у том случају другачије - појаснила је Вуковић.

Према њеним ријечима још већи проблем је то што, како је навела, здравствени радници уопште нијесу упућени у обавезе које налаже Протокол о поступању, превенцији и заштити од насиља у породици.

image

foto: Dan

- FOTO: DAN

- Ове радионице и састаници служе да упознамо ближе здравствене раднике са њиховим обавезама, јер нијесмо у Дому здравља, нити у Општој болници добили информације о поступању у скалду са поменутим Протоколом. Такође,  здравствени радници нијесу довољно ни обучени, што је неопходно, јер су жртве насиља у продици у специфичном стању и њима је заиста потребно прићи на одговарајући начин, јер један погрешан потез може да их врати у ситуцију гђе трпе насиље - навела је психолошкиња Вуковић.

Са друге стране, она је нагласила да Протокол о поступању, превенцији и заштити од насиља у породици посебно истиче хитност и повјерљивост у поступању са жртвама насиља.

- Значи да жртве насиља имају приоритет када се јаве на преглед и њима се мора обезбиједити дискретност, повјерљивост, а здравствене службе у обавези су да пријаве сваку сумњу на насиље надлежним институцијама, а онда се, сходно протоколу , наставља ‘обрада’ жртве - подвукла је Вуковић.

Она је казала и да институције система не функционишу најбоље, те да жртве насиља немају повјерања у њих.

- Због наших патријархалних образаца понашања, због неповјерења у институције, жртве насиља веома тешко се обраћају било коме, а и када то чине, обрате се женским невладиним организацијама -додала је она.

Вуковић је подсјетила и да је доношењем Закона о заштити од насиља у породици произишла обавеза израде Протокола о поступању, превенцији и заштити од насиља у породици и то са циљем да се успостави и подстакне успостављање мултидисциплинарне сарадње с јасно разрађеним поступањима свакога система.

- Сарадња институција је неопходна, као и измјене овог Протокола, тако да ћемо надлежним институцијама упутити наше приједлоге - поручила је Вуковић.

У циљу јачања сарадње здравствених институција и невладине оранизације ,,СОС телефон за жене и дјецу жртве насиља“, данас је потписан Меморандум о сарадњи са Општом болницом и Домом здравља.

- На овај начин ћемо унаприједити сарадњу, подићи је на један виши ниво, што ће првенствено значити жртавама насиља, јер ће им здравствене установе бити прситупачније, а  И жртве ће имати више повјерења у њих - казала је након потписивања Нада Ристановић из НВО ,,СОС телефон за жене и дјецу жртве насиља“

Она је казала да је улога здравствених радника итекако важна у ситуацијама насиља у породици.

- Здравствени радници су ти који сачињавају извјештаје након прегледа жртве, а управо ти извјештаји су доказ да је лице претпјело насиље и једино захваљујући њима могу остварити своја права код  правосудних органа - казала је данас Ристановић.

Саопштила је и да је последњих мјесеци дошло до повећања броја случајева насиља, те да се углавном ради о старијим особама, што раније није био случај.

- Дошло је до повећања насиља и оно се односи на старије особе које живе у партнерској заједници или у заједници са дјецом. Од фебруара до августа имали смо 93 случаја, а раније смо за шест мјесеци имали око 60  случајева , што јесте повећање за око 10-20 одсто. Разлози за то су бројни, не само сиромаштво, већ и уопште криза коју је изазвала пандемија,тако да су жене још увијек изложене дискриминацији - навела је Ристановић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 21:00