/ - илустрација: Ж.Б.
19/11/2021 u 08:46 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Предсједница Љекарске коморе: Стручна јавност да не уноси немир

Лијечење у ЦГ у складу са савременим протоколима, истакла је Жанка Церовић

Предсједница Љекарске коморе и помоћница директорице Клиничког центра Црне Горе, Жанка Церовић упозорила је да се у дијелу јавности у посљедње вријеме пласира велики број шпекулација и нетачних информација, због чега стручну јавност позива да не уноси додатни немир или сумњу у медицинско поступање које се у здравственом систему Црне Горе спроводи искључиво сагласно савременим протоколима лијечења.

- Сваки вид шпекулација, како је нагласила, наноси несагледиву штету управо здрављу грађана.Свједоци смо да се у посљедње вријеме могу чути различите негативне квалификације у јавности које се односе на рад љекара и на рад установе, али и здравственог система уопште. Пласира се велики број нетачних инфомација у јавној комуникацији што неминовно доводи до стварања амбијента страха, забринутости, неизвјесности и додатно отежава и усложњава постојећу здравствену ситуацију свима, а посебно здравственим радницима, због чега Лјекарска комора Црне Горе апелује да грађани поштују прописане епидемиолошке мјере јер само ангажман цјелокупног друштва и лична одговорност сваког појединца може довести у првом реду до стављања епидемијолошке ситуације под контролу- истакла је Церовић.

Она објашњава да је ширење епидемије несумњиво посљедица инфективности самог вируса на шта се, како наводи, сада не може утицати али и посљедица личне одговорности у дијелу поштовања прописаних епидемиолошких мјера на шта, како истиче, сви можемо да утичемо. 

- Апелујемо да стручна јавност води рачуна о јавно изговороној ријечи и посљедицама исте на цјелокупни друштвени амбијент јер сваки вид шпекулисања са непровјереним, нетачним и из контекста истргнутим информацијама од стране стручне јавности наноси несагледиву штету управо здрављу грађана. Апелујемо да колеге љекари не забораве да су они за многе наше грађане главни извор савјета и информација о корона вирусу, начинима лијечења и значају имунизације. У том смислу имају одговорност да у јавним наступима прилагоде своје изјаве на такав начин, да поштујући струку, буду разумљиви грађанима и никако не уносе додатни немир или сумњу у медицинско поступање које се у здравственом систему Црне Горе спроводи искључиво сагласно савременим протоколима лијечења за збрињавање ове врсте пацијената- нагласила је Церовић.

Црногорски љекари и здравстени радници непрекидно збрињавају пацијенте у духу свог професионалног и људског опредјељења, непрекидно су изложени могућности да се инфицирају вирусом и угрозе своје здравље, непрекидно су изложени стресу, преморености од радног амбијента великог броја пацијената, отежаним условима рада зато апелујемо на одговорне медије, невладине орагнизације, различита удружења и љекаре да помогну својим разумним поступањем солидарношћу и хуманошћу, додала је она. 

- Поштовани грађани, оно што се дешава у Црној Гори, дешава се свугдје у свијету, велики број обољелих и велики број умрлих, такође и спораднично непоштовање епидемијлошких мјера и отпора вакцинацији, али ја вјерујем у грађане Црне Горе. Поштујете епидемиолошке мјере, вакцинишите се, јер алтернативе нема- закључила је др Церовић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 21:56