/ Архива Дана
11/05/2022 u 09:28 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Предсједница УО Дома старих у Рисну Јована Ћорић: Драгомановић смијењен, Кушевија сумњиво запослен

Бивши директор установе, као што jе и више пута наведено, бави се нечасним, незаконитим радњама у циљу прибављања противправне користи и на таj начин наноси штету установи, тврди Ћорић за „Дан“

Предсједница Управног одбора (УО) Дома старих у Рисну Јована Ћорић саопштила је за "Дан" да су успјели да смијене директора те установе Срђана Драгомановића, на чије мјесто је за в.д. директора именована Александра Доцевски, економиста запослена у тој институцији, коjа jе руководилац службе рачуноводства и коjа, како тврди, испуњава законом прописане услове коjи се предвиђаjу за именовање на тоj позициjи. Она наводи да је сједница 9. маја била 83. по реду, а риjеч је о одложеноj сjедници коjа jе требало да се одржи још 31. марта, а чиjе jе одржавање онемогућено jер jе, како каже, директор установе сприjечио да чланови Управног одбора приступе сjедници.

image

Срђан Драгомановић

FOTO: TO KOTOR

– О наведеном jе истог дана сачињена службена забиљешка и послат допис ресорном министарству, међутим, од истог званичан одговор или реакциjа до данас ниjе услиjедила. На сjедници УО дониjете су следећи акти: одлука о разрjешењу директора Дома старих "Грабовац" Рисан, закључак о обавези поступања у складу са радним обавезама и законом и одлука о изради новог печата – наводи Ћорић.

Она каже да им је већ привукло пажњу запошавање у Дому старих Горана Кушевије, некадашњег помоћника министра у Министарству рада и социjалног старања за Директорат социjалне и дjечиjе заштите.

Драгомановић тврди да нема ништа спорно

Срђан Драгомановић каже да у запошљавању Кушевије нема ништа спорно, те да је све урађено по закону.

– Господин Кушевиjа jе запослен у JУ Дом старих по основу jавног конкурса, коjи jе био и предмет инспекциjског надзора и коjи jе апсолутно законито спроведен. Што се тиче описа послова господина Кушевиjе, исти се налази у Систематизациjи радних мjеста на коjу jе сагласност дало Министарство финансиjа и социjалног старања у октобру 2021. године – казао је Драгомановић.

Према сајту Демократске партије социјалиста, Кушеваија је члан општинског одбора те партије у Тивту, главног одбора и Комисиjе за бригу и унапређење квалитета живота стариjе популациjе.

– Према информациjама до коjих jе Управни одбор дошао, постоjе сумње у нерегуларности у случаjу запошљавања конкретног лица, међутим, то ниjе поjединачан случаj, напоменула бих да jе и Инспекциjа рада утврдила да постоjе нерегуларности у раду и запошљавању лица на рад у установи, па jе као наjсвежиjи примјер, између осталог, утврдила да су три лица примљена, а да нијесу испуњавала услове предвиђене за рад на том радном мjесту. Стога jе неопходно да, поред низа проблема коjе треба испитати, надлежни органи реагуjу и по овом питању, jер jе очигледно да се по налогу директора установе државни ресурси злоупотребљаваjу за лични интерес и заштиту позициjе коjа jе узурпирана од стране лица коjе jе незаконито себи продужило мандат – оцијенила је Ћорић.

Истиче да Управни одбор од самог почетка ради у складу са законом, Статутом установе и Пословником о раду.

– С друге стране, бивши директор установе, као што jе и више пута наведено, бави се нечасним, незаконитим радњама у циљу прибављања противправне користи и на таj начин наноси штету установи. Ми се нећемо служити спиновима у таблоидима нити подносити кривичне приjаве, а адвокатске трошкове за исте плаћати са рачуна установе, што jе случаj са похвалама о подниjетим кривичним приjавама против мене (за коjе апсолутно нема основа), а коjе су обjављене на поjединим порталима. Из коjег разлога и овим путем апелуjем на ресорно министарство и Владу Црне Горе да реагуjу и стану у заштиту угледа ове установе и у складу са овлашћењима сприjече даље незаконито поступање бившег директора Дома – закључује Ћорић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 16:25