Емил Халимовић / - Дан
09/09/2023 u 17:16 h
Milica KrgovićMilica Krgović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Halimović: Stambena zadruga doživјela fiјasko, civilna lica diskriminisana

Postoje rješenja kojima bi se status civilnih lica mogao bolje urediti i omogućiti beneficirani radni staž, kao i druge prinadležnosti koje im trenutno ne pripadaju, tako da dobiju platu i naknade koje su zadovoljavajuće, istakao јe Halimović

Zaposleni u Vojsci Crne Gore imaju precizno definisan položaj u sistemu odbrane koji, posmatrano iz ugla radnika, nikada nije dovoljno dobar, što je naravno logičan i legitiman zahtjev zaposlenih jer suštinski sve može biti bolje, ocјenjuјe u razgovoru za "Dan" predsјednik Sindikata odbrane i Voјske Crne Gore (SOVCG), Emil Halimović. Ukazao јe i na probleme sa koјima se suočavaјu voјnici po ugovoru i civilna voјna lica.

– Ako se zapitamo da li je položaj zaposlenih dovoljno dobar za motivaciju mladim ljudima da prihvate ovaj častan i nekada vrlo ugledan poziv, moram dati kvalifikaciju da je na granici prihvatljivosti. To je ujedno odgovor na pitanje zbog čega nemamo dovoljno kandidata za prijem vojnika po ugovoru, a upravo oni treba da budu osnova Vojske. U sadašnjem sistemu se od vojnika po ugovoru vremenom izdvaja i školuje podoficirski kadar koji, zajedno sa vojnicima po ugovoru, čine okosnicu i udarnu snagu Vojske. Slikovito se može reći i izrekom: "Boj ne bije svijetlo oružje, već boj bije srce u junaka". Ako sve stavite u kontekst vremena u kojem živimo, pa se osvrnemo i na aktuelni štrajk kolega iz prosvjete zbog standarda kojim su nezadovoljni, dolazimo do platnih listova koje su jedan od ključnih problema. Pored toga, smatram da bi pristup u rješavanju statusa vojnika po ugovoru u smislu Zakona o radu mogao biti drugačije uređen. Naime, status vojnika po ugovoru bi se mogao rješavati istekom konkretnog perioda po ugovoru i dobijanjem stausa zaposlenog na neodređeno vrijeme, kako se to u civilnom sektoru kaže, pri čemu ovi ugovori kod zanimanja vojnika po ugovoru ipak moraju imati svoj rok, pa ih ne možemo bukvalno tako i nazvati. Naime, ovi ugovori svakako ne bi mogli trajati do krajnje godine radnog vijeka definisanog za druga zanimanja, jer ne možete očekivati da dužnosti vojnika mogu obavljati lica sa preko 45 godine života. Međutim, isto tako ne možete ni očekivati da se lica koje napune 45 godina mogu podjednako "boriti" sa konkurencijom na slobodnom tržištu rada, naročito ako je riječ o specifičnim poslovima koji se u civilnom sektoru ne traže. Napominjem da se očekuje njihov puni doprinos i podjednako zalaganje na poslovima u periodu od recimo 20 godina, sa konstantnim obnavljanjem ugovora na po tri godine. Mislim da produžavanje istog statusa vojnicima po ugovoru do krajnje granice nije nešto što motiviše (Zakonom o Vojsci definisano sa 45 godina života), što je mišljenja sam, moguće riješiti sistemski i dodijeliti im neku vrste nazovimo je penzije, koliko god ona iznosila. Postoje i druga ograničenja koja su uvedena u cilju usaglašavanja sa NATO standardima i dostignućima razvijenijih država i vojski, a koja nisu baš primjenjiva na naše uslove, doduše za takvu analizu trebalo bi mnogo više vremena i prostora – izјavio јe Halimović.

Osvrnuo se i na hroničan problem statusa civilnih lica na službi u Vojsci Crne Gore.

– Riječ je o stručnim licima i profesijama kojima se inače ne bave vojna lica, a koja su usko vezana za realizaciju zadataka vojske. Ova lica trenutno ne uživaju iste pogodnosti koje imaju kolege sa kojima, žargonski rečeno, "dijele dobro i zlo" i jedu isti hljeb. Riječ je o licima koja su svoj radni vijek u potpunosti posvetila službi u vojsci, a da za svoj rad nisu adekvatno nagrađeni, tako da ćemo u svom radu posvetiti posebnu pažnju ovoj kategoriji zaposlenih. Postoje rješenja kojima bi se status civilnih lica mogao bolje urediti i omogućiti beneficirani radni staž, kao i druge prinadležnosti koje im trenutno ne pripadaju, tako da dobiju platu i naknade koje su zadovoljavajuće. Smatram da se ovo pitanje urgentno mora riješiti jer će prirodnim odlivom ovog kadra nastati "rupa" u sistemu koja će se teško nadomјestiti, s obzirom da su ove specijalnosti u prethodnim državama bile finansirane od perioda školovanja radi kasnijeg sigurnog zapošljavanja – ocјenjuјe Halimović.

Ukazao јe na na fijasko stambene zadruge iz prethodnog perioda i najavio aktivno učešće SOVCG na izradi novog predloga za stambeno rješavanje zaposlenih.

– Ovo je ujedno otvoreni poziv poslodavcu za reaktiviranje komunikacije po ovom pitanju koja je izostala u prethodnom periodu, uz napomenu da je ovo tema koja je suštinska za sve radnike, bez obzira na organizaciju u kojoj rade. Na kraju, kao poseban prioritet izdvajam svoje lično angažovanje na unapređenju dijaloga sa poslodavcem. Ovo je naročito bitno radi potpunog prevazilaženja animoziteta prema SOVCG iz prethodnog perioda, odnosno, konstruktivniji pristup u rješavanju pitanja koja se tiču radnih odnosa i uslova rada za zaposlene – istakao јe Halimović.

Unapređuјu uslove rada

Halimović јe rekao da јe SOVCG posvećen na unapređenju uslova rada i radnih odnosa sa poslodavcem.

– Prepoznato je više pravaca djelovanja, tako da je izdvojeno više segmenata prioriteta SOVCG i to: reorganizacija svih normativno-pravnih akata koji uređuju funkcionisanje organizacije u cilju dobijanja savremenog, efikasnog menadžmenta u izvršnom i glavnom odboru uz maksimalnu upotrebu informatičkih sredstava u poslovanju; saradnja sa drugim sindikatima u cilju jačeg granskog povezivanja i efikasnog funkcionisanja u okviru Unije slobodnih sindikata Crne Gore, kao i sa drugim vojnim Sindikatima u okviru Euromila (Evropske organizacije vojnih Sindikata); aktivna komunikacija – pregovaranje sa poslodavcem u cilju usaglašavanja teksta i potpisivanja prvog kolektivnog ugovora sa poslodavcem, kojim bi otpočeli proces saradnje na kontinuiranom unapređenju statusa svih zaposlenih u Ministarstvu odbrane i Vojsci Crne Gore. Na kraju, ne manje bitno, je otvoreniji i transparentniji rad prema svojim članovima uz kontinuirano unapređenje povoljnosti, međusobnu pomoć i olakšice, naročito kroz rad fonda uzajamne pomoći i druženja, trgovinu na rate i druge pogodnosti. Ako se moram odlučiti koji je prioritet svih prioriteta, izdvojio bih pitanje kolektivnog ugovora, zbog čega ovom prilikom najavljujem panel diskusiju na temu kolektivnog pregovaranja, koju organizujemo u saradnji i uz pomoć Unije slobodnih sindikata Crne Gore i učešće predstavnika Euromila. Diskusija će biti prilika licima koja rukovode radom SOVCG, predstavnicima Ministarstva i drugih sindikata, da dobiju informacije o iskustvima drugih vojnih sindikata Evropske unije na donošenju jednog važnog dokumenta, kakav je kolektivni ugovor za zaposlene u Ministarstvu odbrane i Vojsci Crne Gore – istakao јe Halimović.

On očekuјe aktivniju saradnju sa Ministarstvom odbrane nakon godišnjih odmora, naročito u nastavku komunikacije upravo oko usaglašavanja teksta kolektivnog ugovora za zaposlene.

– Dugo se čekalo na otpočinjanje ovog procesa, čime su uvećana i očekivanja zaposlenih po ovom pitanju, a proces je aktuelizovan po usvajanju Opšteg kolektivnog ugovora uCrnoj Gori i niza kolektivnih ugovora i granskih kolektivnih ugovora u državi. Otežavajuću okolnost predstavlja proces formiranja Vlade Crne Gore koji je još u toku, nakon kojeg očekujemo uzlaznu putanju po svim pitanjima. Teško je govoriti o saradnji ako je ona bila sistemski neuređena i zavisila je isključivo od ličnosti koja je "s druge strane stola". Kada dođe do promjene, mijenja se i odnos, što nije dobro kada je bilo koja saradnja u pitanju. Trenutno je saradnja uređena Sporazumom koji imamo sa Ministarstvom odbrane, međutim, daleko od nivoa kakvog očekujemo da postignemo – istakao јe Halimović.

Dodao јe da je "klima" po pitanju pripadnosti ovom Sindikatu bolja, te da su slučajevi "progona" zbog bavljenja sindikalnim aktivnostima, nada se, ružna prošlost koju nikom ne želi.

– Međutim, istovremeno smo oprezni i značajno iskusniji kada je riječ o ovim slučajevima, tako da očekujemo bolji pristup u rješavanju problema i izazova koji će se pojavljivati u radu. S naše strane uvijek je postojala i postoji spremnost za konstruktivan i pozitivan pristup, šahovskim žargonom – na potezu je poslodavac – zaključuјe Halimović.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
07. maj 2024 22:55